!--akiadsense-->

Sabem que de 40 ampolles de plàstic reciclades en surt un material per fer un polar, o que de 80 llaunes de refresc en surt una llanda de bicicleta, però què passa amb els residus elèctrics i electrònics?

No sempre es coneix que de 50.000 mòbils en surten 10 quilos de plata i un d’or.

I això només amb els mòbils, que quan es reciclen proporcionen plàstic, vidre, ferro o coure que es pot reutilitzar. La resta de petits electrodomèstics i dispositiuts electrònics també tenen un potencial molt gran per contribuir a la fabricació d’altres productes i evitar la destrucció d’aquests materials.

És per això que ara les botigues d’electròdomèstics són punts de recollida d’aquests aparells en desús. Per saber on són, només cal fixar-se amb els distintius verds o consultar-ho aquí.

Així i tot, la campanya que està en marxa, remarca com a prioritat, reparar, abans de llençar qualsevol aparell. Per tant, la principal recomanació és que quan el microones, l’aspiradora o la tablet s’espatllen, val la pena buscar la manera de fer que tornin a funcionar, en primer lloc.

Si aquesta opció no existeix, abans de llençar-los a qualsevol lloc cal tenir en compte que d’ells se’n poden treure materials molt valuosos que es poden reutilitzar i d’aquest manera evitar el consum innecessari de recursos naturals.

De fet aquest és el model pel qual aposta Europa, una economia que generi menys residus i que defensi els valors de les matèries primeres. El que s’anomena economia circular que dona una segona oportunitat als productes però també als materials.

Així i tot a Catalunya encara no aribem al estàndards europeus. L’any 2014 la Comissió Europea establia un índex de recollida selectiva d’aparells elèctric o electrònics de 4 Kg per habitant i any i nosaltres estàvem a 3’3 kg.

Des del 2016 hauríem de reciclar un 45% d’aquests residus posats al mercat, tant d’origen professional com domèstic. I les últimes dades diu que estem al 27’6%, per tant encara ens queda molt feina a fer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa