!--akiadsense-->

L’elecció del que posem a la cistella de la compra té un impacte medi ambiental inqüestionable. Més del que ens podríem arribar a imaginar. La dissenyadora i fotògrafa Xènia Viñas ha treballat en el disseny d’una guia per a ajudar a tots aquells que vulguin iniciar-se en l’aventura del consum responsable tot triant aquells productes que impliquin un impacte menor en el nostre entorn. Diu que li ha costat molt arribar on ha arribat i que cadascú pot portar aquesta afició a un nivell de “friquisme molt alt”.

Va començar el projecte com una mena de “compromís”. Se li va encendre la llumeta quan vivia a Londres. “Allà em va entrar el neguit pel medi ambient”. Va començar a reflexionar al voltant d’allò que podia aportar en un marc de canvi climàtic. “Vaig pensar en què fer com a persona sola i usuària per a mantenir la meva rajola neta; no sé si més gent pujarà al carro, però jo faré la meva part”, explica.

La recerca va començar mitjançant l’estudi dels mètodes que les empreses poden seguir per tal de fer una producció més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. En certa manera, Viñas va arribar a la conclusió que totes aquelles mesures es podien també portar a nivell domèstic. La seva voluntat era portar aquella visió sostenible de la vida a totes les facetes del seu dia a dia, des de la feina fins al cistell de la compra.

Xènia Viñas autora de la guia per un consum sostenible |

!--akiadsense-->

Ecològic no és sinònim de sostenible

L’aventura per una compra sostenible va començar als establiments de productes ecològics, però aquest només era el punt de partida perquè ecològic no és necessàriament sinònim de sostenible. “Si vols un producte que el tens a Girona i que l’estàs comprant a Alemanya perquè a allà és ecològic i aquí no, has de tenir en compte que amb el transport i la logística potser t’estàs carregant més el planeta que si compres l’ecològic d’aquí al costat”.

Les coses es compliquen també quan es pretén comprar peix amb menys impacte mediambiental. “Has de tenir en compte la cadena alimentària, això vol dir que és millor si pots consumir l’animal que no menja altres animals per a sobreviure”. També les tècniques de pesca s’han de tenir en compte a l’hora d’assumir un consum responsable a les peixateries.

En aquest sentit, Viñas aconsella evitar els peixos que hagin estat pescats en xarxes d’arrossegament perquè s’utilitzen unes xarxes que malmeten el fons marí i el corall, un dels principals pulmons del planeta. “La pesca d’arrossegament és una de les coses més greus, el mètode més sostenible és el tradicional amb llum

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa