MonPlaneta
[VÍDEO] El Projecte Tórtora estudia si cal protegir aquesta espècie restringint-ne la caça
  • CA

La tórtora comuna és una espècie que està sofrint una davallada molt important de la seva població a nivell europeu. Al mateix temps, als països del sud d’Europa, principalment a l’estat espanyol, és una espècie molt valorada pels caçadors i de la que es cacen anualment centenars de milers d’exemplars.

El Projecte Tórtora, en el que hi participen el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el Departament d’Agricultura i l’Institut d’Investigació en Recursos Cinegètics estan analitzant quina és la situació en aquests moments.

Tot i que la majoria d’experts coincideixen en què la pèrdua de qualitat de l’hàbitat n’és la principal causa de regressió, s’ha posat sobre la taula un debat de si s’ha de deixar de caçar aquesta espècie o adaptar la caça per a que aquesta sigui sostenible amb la supervivència de l’espècie. Es podria fer a través d’una moratoria temporal, amb una reducció dels dies de caça, o també reduir el nombre d’exemplars caçats permesos.

Així, els objetius principals del Projecte Tórtora se centren ara en conèixer les rutes migratòries de les tórtores de Catalunya i centre de l’estat per tal de saber si coincideixen o no amb les rutes ja conegudes de les poblacions d’altres països europeus. També en disposar d’informació sobre la productivitat de l’espècie i èxit reproductor i finalment saber el percentatge de tórtores que sobreviuen al llarg dels anys.

Per tal d’obtenir aquestes dades dels del CTFC demanen la col·laboració ciutadana, especialment dels caçadors per tal de tenir una informació el més detallada possible.

Només amb aquesta informació es podran perfilar les recomanacions de gestió i conservació de l’espècie que permetin a les administracions competents adoptar la millor decisió per garantir-ne la conservació.

A través d’aquest vídeo s’explica al detall l’evolució d’aquesta espècia i també les tasques que desenvolupa el Projecte Tórtora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa