MonPlaneta
La tramuntana causa ambient hivernal a alta muntanya i glaçades tardanes a l’interior
Temperatures mínimes durant la matinada de diumenge | Servei Meteorològic de Catalunya

El vent del nord que ha bufat a Catalunya al llarg del cap de setmana ha provocat una irrupció d’aire força fred per l’època, que la matinada de diumenge va implicar condicions plenament hivernals a l’alta muntanya, amb valors de -10 a -12 ºC a 2.500 m i ratxes de vent de fins a 100 km/h en alguns punts. La nit de diumenge a dilluns, el vent s’ha afeblit a gran part del país, fet que ha permès que la temperatura baixés en picat, amb glaçades molt tardanes en algunes fondalades de l’interior i fins i tot del prelitoral, com és el cas del Gironès.

La situació que ha provocat aquests valors poc habituals al mes de maig ha estat provocada per la presència d’un anticicló a les illes Britàniques i d’una petita depressió al golf de Gènova. La massa d’aire fred ocupava tot el centre i nord d’Europa, amb una temperatura de fins -2 ºC a aquest nivell al Pirineu, però amb valors clarament superiors a la resta del país, d’uns +4 ºC. La mitjana en aquesta època de l’any és d’uns 8 o 9 ºC al centre de Catalunya.

Diumenge la temperatura va baixar considerablement al Pirineu, sobretot a l’alta muntanya, amb condicions plenament hivernals durant tota la jornada. Els valors més baixos es van assolir de matinada, quan la temperatura va voltar els -10/-12 ºC a 2.500 m d’altitud, amb vent que en alguns casos va superar els 100 km/h. La mínima de la jornada va ser rècord en un mes de maig a 5 de les 145 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques que tenen més de 10 anys de dades. Són estacions pirinenques, tal com es pot veure representat al mapa de temperatura mínima. Com a exemple del desconfort que van provocar ahir de matinada el fred i el vent a l’alta muntanya, l’estació de la Tosa d’Alp 2500 (Cerdanya) va mesurar -11,4 ºC de mínima, amb vent mitjà de 90 km/h durant dues hores i una ratxa màxima de 118 km/h, condicions que van provocar un índex de fredor de -25.

Temperatures mínimes durant la matinada d’aquest dilluns | Servei Meteorològic de Catalunya

La nit de diumenge a dilluns el vent s’ha anat afeblint a bona part del país, cosa que ha permès un major refredament nocturn a les zones baixes, amb una mica d’inversió tèrmica i glaçades no només a les valls del Pirineu i Prepirineu, sinó també en algunes fondalades de l’interior (vall del Segre, plana de Vic i sectors del pla de Lleida) i fins i tot del prelitoral (a cavall del Gironès i la Selva). Algunes estacions situades en fondalades, des del Pirineu fins al prelitoral, no havien enregistrat mai una temperatura tan baixa en un mes de maig. Són 24 de les 145 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades. Cal destacar els -4,4 ºC de Prades (Baix Camp) o els -4,2 ºC del Pont de Suert (Alta Ribagorça), la mínima més baixa en un mes de maig dels seus 23 anys de dades, superant els -2,9 ºC del 8 de maig de 2004. D’altra banda, en alguns sectors de Ponent ha estat la glaçada més tardana de les últimes dècades. És el cas de Gimenells, a l’oest del Segrià, que avui ha mesurat -0,2 ºC de mínima i en 22 anys de dades no havia mesurat cap glaçada al maig. Així, entre el diumenge 5 i el dilluns 6 de maig, 28 de les 145 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura més baixa en un mes de maig.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa