MonPlaneta
Les tempestes intenses d’aquesta setmana han deixat més de 100 mm a Osona i Barcelona

Després d’un agost marcat per l’activitat tempestuosa, el setembre ha començat amb característiques semblants. Els dos primers dies del mes es van produir xàfecs en alguns trams del litoral i sobretot mar endins, en una situació típica de finals d’estiu o principis de tardor. Dimarts 3 i dimecres 4 les tempestes van afectar molts altres sectors del país, destacant la de dimecres a les Garrigues.

Dimecres 5 les tempestes van ser notícia a les Terres de l’Ebre, on van deixar pedregades importants. També van caure aiguats a punts del Pirineu i Prepirineu, així com al Camp de Tarragona. La matinada del dijous 6 va caure una tempesta excepcionalment intensa al centre de Barcelona. En menys de dues hores es van recollir fins a 111,2 mm a la Font del Gat (Montjuïc) i 85,8 mm en poc més d’una hora al Raval, dels quals 76,8 mm van caure en 30 minuts. A partir de migdia es van formar noves tempestes que van descarregar sobretot al Pirineu i a la meitat est del país. La més important va deixar més de 100 mm en alguns punts del nord d’Osona al llarg de la tarda: 114,8 mm a Orís o 108,0 mm a Borgonyà.

Els mapes següents mostren l’estimació de la precipitació acumulada el dimecres 5 i el dijous 6 de setembre. S’han obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA:

x

!--akiadsense-->

El dimecres les tempestes més importants van caure a l’oest del país i el dijous a l’est, però cal remarcar-ne la irregularitat, ja que en alguns sectors de l’interior o del cap de Creus no ha arribat a ploure-hi apreciablement cap dels dos dies. La tempesta de dijous a la matinada va ser molt intensa en alguns punts de la ciutat de Barcelona, bàsicament als barris més propers al litoral. En canvi, allunyant-nos de la façana marítima es van mesurar 13,9 mm a la Zona Universitària i només 2,2 mm a l’Observatori Fabra, a la serra de Collserola. El més destacat de la tempesta va ser la seva excepcional intensitat, ja que bona part de la pluja va caure en una hora entre les 3 i les 4 de la matinada. L’estació automàtica del Raval, amb dades disponibles minut a minut, va recollir les següents quantitats:

Precipitació màxima en 1 hora: 84,9 mm (03.05h – 04.05h)

Precipitació màxima en 30 minuts: 76,8 mm (03.09h – 03.39h)

Precipitació màxima en 10 minuts: 36,3 mm en 10 minuts (03.21h – 03.31h)

Precipitació màxima en 1 minut: 4,9 mm a les 03.28h

La gràfica següent mostra la precipitació mesurada minut a minut entre les 02.30 i les 04.30 h de dijous, així com l’evolució de la precipitació acumulada, que va ser de 85,8 mm de matinada i de 91,4 mm al final del dia:

x

!--akiadsense-->

Un registre de 76,8 mm en 30 minuts és gairebé inèdit a les estacions de la XEMA, amb un sol precedent: els 84,8 mm en 30 minuts de Cabrils (Maresme) el 12 d’octubre de 2016. Aquella tarda l’estació de Cabrils va recollir fins a 220,9 mm.

En aquests sectors de la ciutat de Barcelona més afectats per la tempesta d’ahir, probablement sigui la tempesta més important des de la nit del 31 de juliol a l’1 d’agost de 2002, quan es van recollir entre 100 i 200 mm de manera extensa des del Baix Llobregat fins al Maresme. Cal dir que en aquella ocasió la pluja va ser més extensa i quantiosa, però probablement no tan intensa, ja que va caure al llarg d’algunes hores.

A banda de l’aiguat de Barcelona, cal destacar les següents tempestes:

– Al llarg d’unes dues hores i mitja, la tempesta de dijous a la tarda va deixar fins a més de 100 mm al nord d’Osona, com ara els 114,6 mm d’Orís o els 108,5 mm de Borgonyà. L’estació d’Orís, que probablement va perdre una part de la precipitació total per un funcionament anòmal, va arribar a registrar fins a 43,5 mm en 30 minuts i 3,4 mm en 1 minut. Al llarg dels seus prop de 23 anys de dades no havia superat mai els 100 mm de precipitació en un sol dia (92,9 mm el 22 d’agost de 2014 com a dia més plujós)

– El dimecres 5 al vespre l’estació automàtica d’alta muntanya de Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, va recollir 87,3 mm, dels quals 78,7 mm van caure en una hora i mitja. La temperatura va arribar a baixar fins als 2,7 ºC i el sensor de gruix de neu va arribar a mesurar fins a uns 10 cm, probablement de calamarsa. L’endemà al matí la zona continuava visiblement emblanquinada.

– Les tempestes de dimecres al migdia van deixar pluja intensa i algunes pedregades importants al Montsià, fins i tot al mateix delta. L’estació d’Ulldecona – els Valentins va recollir 55,5 mm de pluja, dels quals 41,8 mm van caure en 30 minuts. D’altra banda, als Alfacs es van recollir 31,2 mm al llarg del dia, amb una forta pedregada de fins a 3 cm i una ratxa màxima de vent de 83,5 km/h en plena tempesta, mesurats a 2 metres d’altura.

Entre dimecres i dijous, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques va registrar un total de 22.146 llamps núvol – terra, dels quals 3.255 van caure sobre territori català, ja que la gran majoria es produïren en tempestes sobre el mar. Més concretament, el dimecres 5 se’n van registrar 2.239 a Catalunya, dels quals 256 al Baix Ebre o 243 al Montsià. Dijous en van ser 986 dins de Catalunya, amb màxims comarcals al Baix Llobregat (126) i a Osona (80).

Els mapes següents mostren la distribució espacial de les descàrregues núvol-terra de dimecres 5 (esquerra) i dijous 6 (dreta), així com la franja horària en què es van produir, representada segons el color. És especialment destacable l’excepcional activitat tempestuosa sobre el mar durant la nit de dimecres a dijous.

x

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa