MonPlaneta
El setembre ha estat càlid i sec a Catalunya

La meteorologia del mes de setembre ha estat marcada en els nivells baixos de la troposfera -fins a 1.500 metres d’altura- per un desplaçament al nord de l’anticicló Atlàntic, que ha provocat una persistència de la massa d’aire càlid tropical. En canvi, la circulació en els nivells mitjans -a uns 5.500 metres- es va mantenir fins als darrers deu dies del mes. Aquesta situació ha provocat una temperatura alta a Catalunya, i tempestes que han afectat el país com a conseqüència del flux zonal i els fronts associats. Com que van arribar molt desdibuixats, van afectar el territori d’una manera molt puntual, encara que l’aire relativament fred que els acompanyava, l’aire càlid en superfície i la temperatura alta de la mar Mediterrània han estat suficients per a la formació de tempestes localment molt intenses, especialment al litoral i prelitoral Central.

La situació, amb aire fred entrant pel Cantàbric, i l’aire càlid a tota la conca mediterrània, va provocar alhora una temperatura alta i va afavorir la inestabilitat i la formació de tempestes. Cal tenir en compte que en aquesta època la temperatura de l’aigua del mar es troba en màxims anuals, per sobre dels 25 ºC superficials a la meitat sud del litoral. A principis de setembre es van registrar uns quants rècords de temperatura mínima elevada. Concretament, 11 de les 143 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya amb més de 10 anys de dades van mesurar la seva mínima diària més alta en un mes de setembre. Van ser estacions situades a punts del centre i sud del litoral i prelitoral i en tots els casos entre els dies 2 i, sobretot, 3. L’abundant nuvolositat va ser un dels factors més importants que van provocar aquesta temperatura nocturna tan alta.

Després d’un agost marcat per l’activitat tempestuosa a diversos sectors del país, el setembre va començar amb característiques semblants. Els dos primers dies es van produir xàfecs en alguns trams del litoral i sobretot mar endins, en una situació típica de finals d’estiu o principis de tardor. Dels dies 3 i 4 en destaquen les tempestes a les Garrigues, a banda de les del Pirineu i Prepirineu. El dia 5 les tempestes van ser notícia a les Terres de l’Ebre, on van deixar pedregades importants. També van caure aiguats a punts del Pirineu i Prepirineu i al Camp de Tarragona al final del dia. La matinada del dia 6 va caure una tempesta excepcionalment intensa al centre de la ciutat de Barcelona. En menys de dues hores es van recollir fins a 111,2 mm a la Font del Gat (Montjuïc) i 85,8 mm en poc més d’una hora al Raval, dels quals 76,8 mm van caure en 30 minuts. Un registre de 76,8 mm en 30 minuts és gairebé inèdit a les estacions de la XEMA, amb un sol precedent: els 84,8 mm en 30 minuts de Cabrils (Maresme) el 12 d’octubre de 2016. A partir de migdia es van formar noves tempestes que van descarregar sobretot al Pirineu i a la meitat est del país.

Malgrat les tempestes de principis de mes i les destrosses que van causar, setembre ha estat un mes sec
Malgrat les tempestes de principis de mes i les destrosses que van causar, setembre ha estat un mes sec | C.C.

!--akiadsense-->

Després del darrer episodi de tempestes entre els dies 15 i 18 de setembre, no tan significatives, es va produir un episodi de calor entre els dies 19 i 24 de setembre. Al llarg d’aquest període, el flux zonal que va dominar la primera meitat del mes en els nivells mitjans de la troposfera va ser substituït per una dorsal anticiclònica i un desplaçament de l’anticicló Atlàntic en superfície al mar del Nord amb màximes superiors als 30 ºC a tot l’interior i bona part del prelitoral entre els dies 20 i 23. El dia 23 es van assolir els valors més alts, sobretot a la Ribera d’Ebre (37,8 ºC a Vinebre, 36,8 ºC a Benissanet) i zones pròximes: 36,2 ºC al Masroig (Priorat) o 35,0 ºC a Aldover (Baix Ebre). Després, però, un petit embossament d’aire fred en altura desenganxat del corrent general i ubicat al sud de França va provocar tempestes que van afectar el terç nord del territori, especialment el Pirineu oriental.

Diferències de temperatura respecte la mitjana climàtica el setembre de 2017
Diferències de temperatura respecte la mitjana climàtica el setembre de 2017 | SMC

!--akiadsense-->

Així doncs setembre ha estat càlid a Catalunya, particularment a l’interior. També ha estat sec al país i molt sec a la Costa Brava, al massís del Montseny i ponent. En canvi ha estat molt plujós al litoral Central i al nord d’Osona, i plujós a l’Alta Ribagorça, sud del Montsià i les parts més elevades de la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Urgell. La persistència de la massa d’aire càlid tropical, la circulació zonal en els nivells mitjans de la troposfera, els fronts associats amb aire relativament fred i la temperatura alta de la mar Mediterrània han estat motius suficients per a una inestabilització de la troposfera i la formació de tempestes violentes al litoral i prelitoral Central, Pirineu i Prepirineu. Però aquests fronts arribaven molt desgastats de manera que les tempestes han estat molt puntuals i distribuïdes de forma molt irregular al territori.

Variació de precipitacions respecte la mitjana climàtica el setembre de 2018

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa