MonPlaneta
La refrescada ha deixat una temperatura excepcionalment baixa al juny i neu al Pirineu
Una depressió ha causat temperatures excepcionalment baixes per un mes de juny | Servei Meteorològic de Catalunya

La notable baixada de temperatura de les últimes hores ha provocat un ambient molt fresc per l’època a Catalunya entre el dimarts 11 i el dimecres 12 de juny, amb nevades al Pirineu fins a uns 1.800 m de cota al llarg de dimarts i amb una temperatura mínima molt baixa durant la matinada de dimecres, sota zero a la plana de la Cerdanya. A amplis sectors del país ha estat la matinada més freda de les últimes dècades en un mes de juny, amb una mínima rècord a prop de la meitat de les estacions automàtiques de la XEMA amb més de 10 anys. El causant d’aquesta situació no ha estat una ventada de nord sinó l’aproximació d’una profunda depressió freda a tots els nivells, que ahir al migdia se situava centrada a la Bretanya francesa.

L’absència de vent i el cel majoritàriament serè de les últimes hores ha permès que la temperatura nocturna baixés fins a valors inferiors als 10 ºC a bona part del litoral i al voltant dels 5 ºC a molts sectors de l’interior. Ha glaçat a cotes mitjanes i altes al Pirineu, així com a la plana de la Cerdanya. L’ambient ennuvolat i plujós de dimarts va fer que la temperatura diürna quedés molt baixa a gran part del país, amb valors que al llarg de la jornada només van superar els 20 ºC a Ponent i a les Terres de l’Ebre, on va sortir el sol. A la resta, durant les hores centrals del dia la temperatura es va situar entre els 10 i els 15 ºC. De fet, la màxima es va mesurar just al principi del dia, després de la mitjanit.

Temperatures mínimes durant aquest temporal de fred | Servei Meteorològic de Catalunya

Al llarg del dimarts 11 de juny va ploure a pràcticament tot Catalunya, tot i que de manera minsa (menys de 5 mm) a les Terres de l’Ebre i al sud de les comarques de Ponent. En canvi, es van recollir més de 20 mm a diversos sectors del litoral i prelitoral Central, en alguns sectors del Pirineu oriental i al voltant del Montsec. La caiguda de la temperatura ja des de primera hora del dia va fer que la cota de neu fos inusualment baixa, d’entre 1.800 i 2.000 m durant bona part de la jornada, si bé al Pirineu més oriental va ser lleugerament més alta fins a la tarda. En general, la neu va agafar a partir d’uns 2.000 m, amb gruixos testimonials en aquesta cota però amb acumulacions de 5 a 10 cm a cotes lleugerament superiors, segons dades de les estacions d’alta muntanya de la XEMA situades entre 2.000 i 2.500 m. Cal suposar que als cims culminants del Pirineu oriental, on la precipitació va ser abundant, el gruix va ser clarament superior.

Les nevades de juny a l’alta muntanya pirinenca no són un fenomen insòlit i al llarg dels últims anys n’hi ha diverses de registrades a cotes de 2.000 a 2.500 m, si bé no cada any. Ara bé, la nevada d’ahir sí que es pot qualificar d’excepcional en alguns sectors del Pirineu oriental i del Prepirineu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa