MonPlaneta
Protecció Civil demana precaució pel temporal de fortes pluges, onatge i vent
Pluja intensa aquest dimarts a Terrassa | Cristóbal Castro

Protecció Civil ha activat l’alerta del pla VENTCAT per la previsió del Meteocat d’un episodi de fort vent, que tindrà màxima afectació demà dimecres al litoral i prelitoral. Es preveu que les ratxes més intenses afectin el litoral central i les cotes altes del prelitoral central. S’esperen incidències especialment a la façana marítima i a les zones urbanes del litoral central. Les autoritats demanen precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent.

Les onades poden arribar als 4 metres | Lluís Pérez

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

Protecció Civil també ha activat l’alerta del pla INUNCAT pel fort onatge previst a partir d’aquesta tarda i que ha d’intensificar-se demà a tot el litoral català. Les onades podran superar els 4 metres i arribar fins a 6 metres en alguns punts. En general l’onatge serà de component est (llevant) a la Costa Brava i del nord-est (gregal) a la resta. Les principals afectacions s’esperen a la costa central de Barcelona i al Delta de l’Ebre. Al fort onatge, se suma un episodi de precipitacions abundants que poden superar els 100 l/m2 principalment a la demarcació de Girona i a les Terres de l’Ebre, així com punts de la costa central de Barcelona.

Veïns de l’Albi caminant enmig del poble durant les darreres inundacions | ACN

Es poden produir augments sobtats del cabal dels rius de les comarques de Girona, sud de Tarragona i Terres de l’Ebre a partir del vespre i durant la matinada del dimecres dia 4 a dijous dia 5, sense descartar fenòmens similars a la costa central. Aquesta situació pot produir problemes en rius i rieres, que baixaran amb cabals importants especialment a la sortida al mar dificultada per l’onatge. L’Agència Catalana de l’Aigua informa que les conques més afectades podrien ser les del Besòs, Tordera, Baix Ter, Onyar, Fluvià i la Muga. La Confederación Hidrográfica del Ebro indica que la zona que podria resultar més afectada és la desembocadura de l’Ebre, la zona dels Ports de Besseit i amb menys intensitat la zona dels Guiamets i el Ciurana. Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Cal evitar anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades. La perillositat es veu agreujada pel fort vent que bufarà, incrementant el risc de caiguda al mar.

De la mateixa manera, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. També es recomana no deixar cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa