Les onades poden arribar als 4 metres
Les onades poden arribar als 4 metres | Lluís Pérez

!--akiadsense-->

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil a Catalunya PROCICAT pel temporal marítim amb fort onatge previst pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir d’aquest dimecres i fins dijous al matí. En aquest episodi les onades poden superar els 4 metres a tota la costa de Catalunya. El període de més probabilitat de superació és des d’aquest dimecres al migdia i fins a la tarda vespre. L’episodi es preveu que durarà fins dijous al matí. Protecció Civil recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Pel que fa al temporal marítim cal recordar que les onades poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, cal ser prudents. Encara que hi hagi diverses onades d’una mateixa alçada, una pot ser més gran que les altres i arrossegar algú mar endins. També és recomanable evitar anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades, per no posar en perill ningú. Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat als ajuntaments costaners el tancament dels accessos a espigons, esculleres, i altres punts perillosos on un cop de mar pot arrossegar algú. Si un municipi ha tancat els accessos a espigons o altres zones, cal respectar la restricció i no posar-se en perill.

L’SMC preveu que avui es pugui superar el llindar d’avís per intensitat de pluja de més de 20 l/m2 en 30 minuts a les comarques de les Terres de l’Ebre, Tarragona, Barcelona, Catalunya Central i sud de Girona. Els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i de ratxes fortes de vent; en punts més freds, no es descarta que vagin acompanyats de calabruix. A més, és possible que en moments de xàfec hi hagi ratxes fortes de vent de direcció variable. D’altra banda, les previsions indiquen que es pot superar el llindar d’avís per acumulació de pluja de més de 100 l/m2 en 24 hores al Pirineu i Prepirineu central i occidental. L’Agència Catalana de l’Aigua informa que s’augmenta el cabal de sortida de l’embassament de La Baells per gestió de possibles avingudes i podrà arribar a nivells no habituals i inundar parcel·les rústiques. Els cabals alliberats es mantindran les properes hores i podrien augmentar en funció de l’evolució de l’episodi de precipitacions. En aquest sentit Protecció Civil demana extremar les precaucions a punts baixos, accessos i activitats properes a la llera del riu Llobregat. Aquest avís s’ha enviat a tots els municipis de la llera del Llobregat des de Cercs fins al Prat del Llobregat.

pluja
| Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

L’SMC preveu un episodi de fortes ventades al litoral nord de Tarragona, litoral de Barcelona i litoral i prelitoral sud de Girona. El vent bufarà de component sud. Protecció Civil de la Generalitat demana precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

En cas de conduir amb fort vent, el Servei Català de Trànsit recorda les següents recomanacions:

– Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

– En el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.

– Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.

– Subjectar el volant de manera segura i forta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa