S'esperen precipitacions arreu del país
S’esperen precipitacions arreu del país | Núria Escudé

!--akiadsense-->

Aquest dijous al matí, el Servei Meteorològic de Catalunya va informar de l’arribada d’una massa d’aire molt fred, procedent de l’Àrtic, que serà la causant d’una caiguda pronunciada de les temperatures durant aquest cap de setmana. La pertorbació que l’acompanya, a més, donarà lloc a vents forts i a precipitacions que, a més de ser localment abundants, podran ser en forma de neu a cotes mitjanes i altes. La baixada de temperatures començarà dissabte, dia 27, i tocarà fons entre diumenge i dilluns (28-29), amb mínimes que podran baixar dels -10ºC en alguns punts del Pirineu i glaçades que poden afectar parts de l’interior del país entre dilluns i dimarts de la setmana vinent.

Les precipitacions s’esperen a partir de dissabte al matí i fins les primeres hores de diumenge. Seran generalitzades i, a la zona occidental del Pirineu, podran arribar a baixar fins als 900 metres, mentre que a la resta es mantindran al voltant dels 1200. Per sobre de la cota 1.400, a més, s’esperen gruixos de neu que podran superar els 20cm, raó per la qual el SMC ha emès un avís de Situació Meteorològica de Perill de grau 1, el més baix. El vent també tindrà un paper important, amb ratxes de tramuntana que poden ser fortes als dos extrems del país i que alteraran l’estat de la mar. Més endavant, entre dilluns i dimarts, s’espera que la formació d’una depressió a la Mediterrània produeixi una ventada general i un temporal marítim.

A continuació, oferim la predicció detallada des d’aquest divendres al matí i fins diumenge, dia 28.

Divendres

Al llarg del matí s’imposarà l’ambient assolellat amb cel serè o poc ennuvolat per l’arribada de núvols alts i prims. Durant la tarda, però, els núvols alts i mitjans augmentaran progressivament d’oest a est, fent que el cel quedi molt ennuvolat o cobert cap al final del dia, en què és probable que es produeixin algunes precipitacions, febles i minses, a la meitat oest del país. Al Pirineu, la cota de neu serà al voltant dels 2.200 metres.

Les temperatures màximes seran lleugerament més baixes que fins ara, quedant entre els 17 i els 22ºC al Pirineu, Prepirineu i al nord de la Depressió Central i entre els 20 i els 25ºC a la resta del país. Pel que fa al vent, serà fluix i de direcció variable, amb nombrosos intervals de calma a l’interior. Lentament s’anirà imposant el vent de component oest a ponent i de component sud a la resta del país, vents que, en general, bufaran fluixos, amb cops moderats.

Dissabte

El fred arribarà amb una caiguda important de les temperatures màximes, especialment al Pirineu i al Prepirineu, i amb unes mínimes que seran semblants a les de divendres o lleugerament més baixes i que s’espera que es donin al final del dia. El cel estarà molt ennuvolat o cobert tot i que, a partir de la tarda, s’obriran clarianes pel terç o est del país. Bufaran vents de component nord i oest entre fluixos i moderats a gran part del país i, al terç sud, bufarà mestral, que serà entre fluix i moderat amb alguns cops forts. A l’Empordà, d’altra banda, la tramuntana serà moderada amb cops forts i alguns de molt forts a la zona nord.

Les precipitacions seran generalitzades, esperant-se arreu del territori tot i que, al llarg de la tarda, s’aniran restringint a la meitat est del país. Seran d’intensitat entre feble i moderada i faran que s’acumulin quantitats de precipitació força petites tot i que, localment, és possible que la pluja sigui abundant a la meitat est. Al Pirineu Occidental, la cota de neu baixarà dels 2.200 metres de la matinada fins a uns 1.300 metres al migdia. Al llarg de la tarda continuarà baixant fins a situar-se aproximadament als 900 metres. A la part oriental de la serralada, d’altra banda, la cota passarà dels 2.300 metres als 1.500 de cara al migdia i, al llarg de la tarda, arribarà als 1.200. S’ha emès un avís de Situació Meteorològica de Perill de grau 1, el més baix, advertint que els gruixos poden superar els 20cm en cotes superiors als 1.400 metres al Pirineu Occidental on la cota de neu, com hem vist, pot baixar fins als 900m.

Diumenge

Les temperatures seran encara una mica més baixes que dissabte, tant la mínima com la màxima. El cel estarà entre mig i molt ennuvolat i és probable que hi hagi alguns ruixats dispersos a punts de la meitat est i a l’extrem nord del Pirineu. La cota de neu voltarà els 1000 metres, tret del vessant nord del Pirineu, on se situarà a l’entorn dels 800 metres. Les quantitats de precipitació acumulada, però, seran minses.

A la meitat oest el vent bufarà de component oest entre fluix i moderat, si bé el mestral al terç sud bufarà amb cops forts. A banda, al nord de l’Alt Empordà el vent bufarà entre fluix i moderat de tramuntana. A la resta del territori el vent serà fluix i de direcció variable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa