MonPlaneta
Nova onada de calor a tot el país a partir d’aquest dilluns
  • CA
| Cedida

L’onada de calor que comença aquest dilluns, d’acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, no afectarà només les comarques de Ponent com s’havia previst de bon principi sinó que ho farà a tot el país amb l’excepció de la Vall d’Aran, segons confirmen les darreres actualitzacions de la previsió meteorològica. A partir d’aquest migdia, doncs, comença una nova onada de calor que es preveu que duri fins dijous i que es farà notar especialment al llarg de dimarts amb temperatures que seran especialment elevades a la Noguera, el Segrià, el Pla d’Urgell i el Pallars Jussà.

Aquest passat diumenge al matí, Protecció Civil ja va activar l’alerta del pla PROCICAT davant les previsions d’altes temperatures i va demanar als ajuntaments de tot el país que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat i que es vigilin especialment les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure o les qui tinguin malalties cròniques. A més, seguint el seu protocol intern, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase 2 d’alerta el pla per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut dels ciutadans.

Cal tenir en compte que amb la pujada generalitzada de les temperatures i la baixa humitat, el risc d’incendis augmenta i cal evitar conductes de risc. Aquest dilluns al migdia es reunirà el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT al Departament d’Interior per avaluar la situació, especialment pel que fa referència a aquest darrer aspecte. D’altra banda, Protecció Civil fa èmfasi en les recomanacions habituals davant una onada de calor:

– Hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar l’alcohol i els àpats contundents.

– Evitar sortir al carrer les hores de màxima insolació i fer tasques com anar a comprar a les primeres hores del matí o quan el sol afluixa.

– Cobrir-se el cap amb una gorra i beure molta aigua si es treballa a l’aire lliure.

– No sortir a fer esport a les hores de més calor sinó, també, a primera hora del matí o al vespre.

– Qui pateixi malalties cròniques, la mainada i la gent gran s’han d’hidratar molt sovint, recordant que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

– Si no es disposa de ventilador o aire condiciona, una bona solució és passar un parell d’hores en un lloc com un centre comercial o una biblioteca on n’hi hagi.

– Es recomana visitar un cop al dia, en la mesura del possible, els familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que prenen precaucions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa