MonPlaneta
L’hivern del 2019 ha estat dels més càlids i plujosos de les darreres dècades
  • CA
Diferència entre les precipitacions del desembre de 2019 i la mitjana climàtica | Meteocat

Els mesos centrals de l’hivern del 2019 al 2020, desembre, gener i febrer, han estat dels més càlids i plujosos de les darreres dècades a Catalunya, segons els registres que ha recollit el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L’estació ha estat marcada per un predomini de les masses d’aire càlid, que han provocat episodis de temperatura molt elevada per a l’època de l’any, i pel temporal Gloria, la llevantada excepcional que va portar pluja, neu, vent i temporal marítim entre els dies 19 i 23 de gener. A les sèries centenàries de l’Observatori de l’Ebre i l’Observatori Fabra, ha estat el segon hivern més càlid darrere del que hi va haver el 2016. A l’Observatori de l’Ebre, a més, ha estat el segon més plujós després del del 1972.

Pel que fa a la temperatura, l’hivern s’ha caracteritzat per la persistència de valors per sobre de la mitjana, únicament contrastats per alguns valors baixos que van tenir rellevància entre finals de desembre i mitjan gener, especialment a Ponent. La situació anticiclònica dominant va comportar inversió tèrmica i boira, amb ambient fred a les fondalades, però van tenir com a conseqüència valors elevats particularment a les àrees de muntanya. Si bé el desembre va resultar càlid a tot Catalunya, amb uns valors de temperatura nocturna suaus per a l’època de l’any, al febrer les anomalies es van enfilar fins a valors de rècord, arribant-se a comptabilitzar fins a quatre calorades. La temperatura màxima va superar àmpliament els 20 graus, registrant-se valors plenament primaverals a tot el territori.

En el cas de la pluja, el desembre ha superat les xifres registrades des del 2000, amb tres episodis de precipitació, i va trencar la ratxa dels mesos de desembre secs que s’havien succeït al llarg dels darrers anys. Pel gener encara va ploure més, fet que va provocar un superàvit de precipitació inèdit en molts indrets, com a conseqüència de la llevantada extraordinària del 19 al 23 de gener, la Gloria. Localment es van recollir quantitats de fins a més de 200 mil·límetres d’aigua en un dia, i més de 400 en tot l’episodi. Segons l’SMC cal retrocedir fins al 1932 per trobar-ne un altre amb una distribució de precipitació similar. Pel que fa al total mensual, va ser el gener més plujós de les últimes dècades i cal remuntar-se com a mínim fins al 1996 per trobar-ne un de comparable. Al febrer, la pràctica absència de pluja va resultar en un mes molt sec a gairebé tot el país, contrastant “de manera molt cridanera” amb els valors del mes anterior, segons s’indica des de l’SMC.

Altres fets destacats han estat la boira, especialment a Ponent, on es va perllongar durant 24 dies seguits, entre el 25 de desembre i el 17 de gener.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa