MonPlaneta
El canvi climàtic ha fet augmentar un 10% les pluges durant els huracans
  • CA

Les precipitacions caigudes durant els huracans mortífers que van afectar la zona de l’Atlàntic Nord l’any 2020 van ser més d’un 10% superiors al normal a causa del canvi climàtic. Segons afirma un estudi publicat a ‘Nature Communications’, l’escalfament global va fer augmentar la intensitat de les precipitacions tant a les tempestes tropicals com al huracans entre un 5% i un 10% de mitjana i, en el cas només dels segons, entre un 8% i un 11%.

Nova Orleans després del pas de l'huracà Katrina | D.P.
Nova Orleans (Estats Units) després del pas de l’huracà Katrina, un dels més potents dels darrers anys | D.P.

Un fenomen extrem i de gran poder destructiu

Els huracans, també anomenats tifons o ciclons són, com és ben conegut, enormes generadors de vent i pluja que s’alimenten de les aigües càlides i de l’oceà i de la humitat de l’aire per assolir una força terriblement destructiva. Durant els darrers anys, a més, els científics han anat observant com, a causa del canvi climàtic, es tornaven cada cop més potents.

Un efecte molt més ampli

Aquest darrer estudi, però, encara va una mica més enllà, i afirma que les emissions de diòxid de carboni d’origen humà també estan afectant les tempestes més extremes, no només els huracans. Així doncs, el treball no només reafirma que l’escalfament global empitjora els esdeveniments meteorològics extrems sinó que ja ho està fent a dia d’avui i amb un marge d’actuació més gran del que es creia. En el cas de l’augment de les pluges, a més, cal recordar que les inundacions són una de les principals causes de mortalitat en huracans i tempestes tropicals.

Inundacions a la Xina l'estiu de 2020 | Wikimedia Commons
Inundacions a la Xina l’estiu de 2020 | Wikimedia Commons

Preocupació pel futur

La temporada 2020 d’huracans a l’Atlàntic va ser la més activa que es recorda, amb fins a 30 tempestes que van esgotar l’alfabet amb una velocitat que, el mes de setembre, es van haver de començar a batejar amb lletres gregues. Un rècord que, segons els científics, no és un fet aïllat sinó que marca la tendència per a les properes dècades i que podria ser encara molt pitjor si la Terra continua escalfant-se al mateix ritme que fins ara.

Així doncs, si les emissions de gasos d’efecte hivernacle no es redueixen de manera dràstica en pocs anys, moltes zones del món podrien haver d’enfrontar-se a un augment de la freqüència i la violència dels esdeveniments meteorològics més extrems. I si bé els huracans són relativament habituals als Estats Units, un país ric i que pot preparar-se pels seus impactes, també ho són a Cuba, Jamaica, Haití, la República Dominicana, Mèxic o molts països del sud-est asiàtic, amb molta menys capacitat de resiliència i una població molt més exposada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa