MonPlaneta
Balanç de la nevada més primerenca dels últims 10 anys a Catalunya
Neu al Pirineu català en la primera onada de fred de la tardor 2018
Neu al Pirineu català en la primera onada de fred de la tardor 2018 | Servei Meteorològic de Catalunya

!--akiadsense-->

Al llarg del cap de setmana del 27 i 28 d’octubre s’ha produït un descens molt acusat de la temperatura arreu de Catalunya, amb ambient plenament hivernal al llarg de la jornada de diumenge. El causant d’aquest canvi de temps tan marcat ha estat l’arribada d’un solc amb aire molt fred a nivells mitjans i alts provinent del nord-oest, que dissabte va provocar pluja general i en alguns casos abundant, amb una cota de neu que al llarg del dia va baixar de 2.500 fins a 1.000 m en alguns casos. Diumenge la nuvolositat encara va ser abundant a la majoria de comarques, tot i que la precipitació es va concentrar al Pirineu i a l’est del país, fent-se cada vegada més dispersa fins a desaparèixer. Això sí, la cota de neu va ser molt baixa per l’època de l’any, fins al voltant dels 1.000 m no només al Pirineu, sinó als diversos massissos del prelitoral. En alguns casos va arribar a nevar transitòriament fins a 800 o 900 m, com a l’Aran, la Cerdanya o l’Albera. Feia 10 anys, des de finals d’octubre de 2008, que no nevava de manera extensa fins a cotes tan baixes. Concretament, el 29 d’octubre de 2008 va nevar fins a 500-600 m al prelitoral i al centre del país, per exemple a localitats com Cervera (la Segarra).

Entre dissabte i diumenge la nevada va ser molt abundant a les cotes altes del Pirineu, especialment al sector més occidental i al vessant nord (Aran i nord del Pallars Sobirà). Aquests són els gruixos mesurats per les estacions automàtiques d’alta muntanya i els col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) en ubicacions per sobre dels 1.500 m: Al fons de les valls, la nevada més important va ser a l’Aran, amb un gruix que diumenge a primera hora del matí arribava a 17 cm a Vielha (980 m), segons dades del col·laborador de la XOM. És la nevada més important a Vielha en un mes d’octubre d’almenys les dues últimes dècades. Cal dir que el gruix era molt diferent sobre la vegetació que sobre l’asfalt, on era escàs. A la Cerdanya la nevada també va agafar fins a les poblacions de la vall, amb gruixos de 4 cm a Das (1.219 m) o 3 cm a Puigcerdà (1.160 m). A capitals de comarca pirinenques com Sort, la Seu d’Urgell o Ripoll no va arribar a nevar, però sí a poblacions com Planoles (1 cm a 1.156 m), al Ripollès. A Bagà (798 m, Berguedà) o al Pont de Suert (840 m, Alta Ribagorça) va arribar a nevar en algun moment, sense fer gruix. També a l’Alta Ribagorça es van mesurar fins a 6 cm de neu a Viu de Llevata (1.250 m).

Diversos arbres van quedar malmesos per la força del vent i la pluja
Diversos arbres van quedar malmesos per la força del vent i la pluja | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Dissabte al vespre la cota de neu ja es va situar al voltant dels 1.000 m als massissos del sud del país i es van enfarinar molt lleugerament els cims dels Ports (1 cm a la cota 1.300) i de les muntanyes de Prades. Diumenge va nevar bàsicament al centre i nord del prelitoral, amb moments d’aiguaneu o puntualment neu als cims de Montserrat i Sant Llorenç del Munt i una nevada més destacable a cotes altes del Montseny, amb 5 cm mesurats a terra per l’estació automàtica del Puig Sesolles (1.668 m). També es va arribar a emblanquinar la part més alta de l’Albera (Alt Empordà) a partir d’uns 900 m, un fet insòlit en un mes d’octubre al llarg dels últims 20 anys, segons informa el col·laborador de la XOM a Espolla.

La baixada de la temperatura es va fer molt evident al llarg de la jornada de diumenge. La nuvolositat i la precipitació van impedir que la temperatura pugés al centre del dia i les màximes van quedar per sota dels 5 ºC a la majoria de valls del Pirineu, per sota dels 10 ºC a gairebé tot l’interior i per sota dels 15 ºC al litoral, amb l’única excepció de l’extrem sud, ja que Alcanar (Montsià) va mesurar fins a 16,3 ºC. En només 3 dies la màxima ha baixat fins a més de 20 ºC en alguns sectors del Pirineu i del Prepirineu. Per exemple, al Lac Redon (2.247 m, Val d’Aran), el descens va ser de 22,6 ºC (de 16,0 ºC de màxima dijous a -6,6 ºC diumenge). Al fons de vall de l’Alta Ribagorça, la màxima del Pont de Suert també va baixar 20 ºC en 3 dies, entre els 23,9 ºC de dijous i els 3,6 ºC de diumenge.Al litoral cal destacar el cas de Castell d’Aro (Baix Empordà), que el dimecres 24 d’octubre mesurava 30,2 ºC de màxima i ahir diumenge es va quedar en 10,7 ºC.

La temperatura màxima de diumenge va ser la més baixa en un mes d’octubre a 23 de les 141 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades, situades sobretot a l’interior i al Pirineu. A la resta, en general s’havien mesurat màximes més baixes a finals d’octubre de 2008, i en menor mesura de 2012. La nuvolositat de la nit de diumenge va impedir que glacés a la major part de l’interior del país, de manera que la temperatura negativa va quedar restringida, a banda del Pirineu i Prepirineu, a les parts més altes del prelitoral i de l’altiplà Central. Per exemple es van mesurar -0,7 ºC a la Panadella (Anoia). Al Pirineu, la temperatura ha voltat els -10 ºC a 2.300 – 2.500 m, un valor molt baix per l’època però que no és rècord d’octubre, ja que a finals d’octubre de 2012 les estacions automàtiques d’alta muntanya van mesurar fins a -14 ºC (-14,4 ºC a Salòria, a 2.451 m del Pallars Sobirà).

La predicció indica que el vent de component oest bufarà molt fort a la meitat sud de Catalunya i, en especial, a les Terres de l’Ebre dilluns a la tarda i nit, així com la tramuntana a l’Empordà, on alterarà l’estat de la mar. Dimarts al matí el vent anirà perdent força, però a partir de mitja tarda arribarà una nova pertorbació que donarà lloc a un episodi de precipitació general que afectarà Catalunya fins dimecres. Es podran acumular més de 100 mm a punts del Pirineu i Prepirineu (la cota de neu pujarà de 1.500 a 2.000 metres) i la precipitació podrà ser localment d’intensitat forta, sobretot a punts del litoral i del prelitoral. Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per acumulació i intensitat de pluja, per vent i per onatge. La predicció a mitjà termini indica més estabilitat meteorològica pel Pont de Tots Sants, amb un augment lent de la temperatura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa