MonPlaneta
Balanç d’una onada de calor històrica a Catalunya
Evolució de la temperatura màxima a Catalunya entre el dimarts 25 i el diumenge 30 de juny | Servei Meteorològic de Catalunya

Del 25 al 30 de juny, Catalunya s’ha vist plenament afectada per una massa d’aire d’origen africà que ha provocat una onada de calor excepcionalment intensa. La calorada, que s’ha fet notar a bona part de l’Europa occidental i amb rècords històrics a França, ha deixat valors de temperatura màxima de 40 a 43 ºC a les comarques de l’interior i a diversos sectors del prelitoral, així com a les valls prepirinenques. Els dies més calorosos van ser el divendres 28 i el dissabte 29, quan es van mesurar fins a 43,6 ºC a Artés (Bages) o 43,8 ºC a Alcarràs, respectivament. Són registres fins ara inèdits a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb sèries que arriben a superar els 30 anys. A banda d’intensa, l’onada de calor ha estat persistent, ja que en alguns sectors de muntanya ha provocat la superació dels llindars de perill per calor durant 6 dies consecutius, un fet totalment extraordinari al mes de juny.

Pel que fa als rècords, al llarg de l’episodi la gran majoria d’estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades (126 de 145) han superat la seva màxima absoluta de juny i més de la meitat de les estacions (83 de 145) la màxima absoluta de tota la sèrie, en alguns casos dos dies consecutius. A l’interior de Catalunya ha estat l’onada de calor més important de les últimes dècades i probablement caldria remuntar-se fins al juliol de 1982 per trobar-ne una de comparable. En canvi, prop de la costa s’han viscut calorades força més destacades, sense anar més lluny la de principis d’agost de 2018.

La temperatura va tocar sostre entre el divendres 28 i el dissabte 29 de juny, quan la màxima va superar els 40 ºC a gran part de l’interior i a molts sectors del prelitoral. Ara bé, tant el dijous 27 com el diumenge 30 també es van assolir a diverses planes de l’interior, de manera que a sectors del pla de Lleida, la conca de Tremp, el pla de Bages o la plana de Vic s’han arribat a superar els 40 ºC de màxima durant 4 dies consecutius. Entre el divendres 28 i el dissabte 29, la gran majoria d’estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades (126 de 145) van superar la seva màxima absoluta de juny. Però el més extraordinari és que més de la meitat de les estacions (83 de 145) van superar també la màxima absoluta, en alguns casos dos dies consecutius. Són sèries de fins a poc més de 30 anys de dades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa