MonPlaneta
L’Antàrtida i l’Àrtic viuen una onada simultània de calor extrema
  • CA

Diversos experts i mitjans del món estan alertant que tant l’Antàrtida com l’Àrtic, els dos pols de la Terra, estan vivint de manera simultània una onada de calor extraordinària que està fent que hi hagi indrets a tots dos llocs on la temperatura sigui entre 30ºC i 40ºC superior a la mitjana amb els primers valors corresponents a l’Àrtic i els segons a l’Antàrtida.

Temperatures mai vistes

Al continent glaçat, per exemple, l’estació Concòrdia, que es troba a 3.234 metres d’alçada, divendres passat la temperatura va marcar -12,2ºC, però és que l’estació Vostok, que es troba encara a més alçada, va arribar als -17,7ºC, una temperatura que suposa superar la seva màxima anterior per 15ºC. Pel que fa a la base Terra Nova, a la costa antàrtica, les temperatures van superar àmpliament els zero graus, arribant fins a 7ºC. Unes temperatures excepcionals i molt preocupants al que, en aquella zona del món, es l’inici de la tardor.

L’Antàrtida, que es troba al principi de la tardor, està vivint temperatures de ple estiu

Mirant a l’altre extrem del planeta, al Pol Nord, en aquell mateix moment les temperatures es trobaven a prop dels 0ºC coincidint, en aquest cas, amb l’inici de la primavera. Sent moments oposats de l’any, els científics afirmen que és extremadament estrany veure que els dos pols s’estan fonent alhora i ho consideren qualsevol cosa menys una bona senyal. De moment, però, no es vol afirmar clarament que tot plegat sigui a causa del canvi climàtic perquè, havent passat només un cop, podria ser un esdeveniment meteorològic rar i ja està. Això, és clar, sempre i quan no es repeteixi.

Un extrem fins i tot en la situació d’escalfament global

En qualsevol cas, el fet és que les temperatures d’aquest març a l’Antàrtida estan sent més propies de l’estiu que no pas de l’inici de la tardor és preocupant. De fet, divendres passat, la mitjana del continent gairebé va arribar a ser 5ºC més alta que la temperatura mitjana d’entre 1979 i 2000, un augment que pot semblar poca cosa per les temperatures glaçades del continent però que, imaginades en zones temperades o càlides, podrien ser catastròfiques. Pel que fa a l’Àrtic, l’augment de temperatura d’aquest passat divendres respecte la mitjana 1979-2000 va ser de 3,3ºC.

Formació de gel a l'oceà Àrtic | NASA
L’Àrtic fa dècades que s’està escalfant a una velocitat esfereïdora | NASA

En comparació, la diferència entre la mitjana mundial d’aquest divendres i la de 1979-2000 va ser de “només” 1,1ºC, tot i que la mitjana d’entre aquells dos anys ja va ser 0,3ºC més alta que la mitjana de tot el segle XX. En qualsevol cas, si a l’Àrtic aquestes onades de calor són “esperables” perquè fa temps que se sap que el Pol Nord s’està escalfant molt més ràpid que la resta del planeta, a l’Antàrtida, on les temperatures havien pujat molt menys, aquest canvi resulta si bé no més preocupant, sí molt més sorprenent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa