MonPlaneta
En Alerta el pla NEUCAT per la previsió de nevades intenses al Pirineu i Prepirineu
Pirineu català | CET

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en ALERTA el pla NEUCAT per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de nevades intenses des d’aquest vespre i sobretot demà dimecres al Pirineu i Prepirineu. Amb probabilitat baixa també pot nevar en altres punts de les cotes altes de la Catalunya central i del prelitoral de Tarragona. Segons l’SMC, no es preveu una nevada ni extensa ni abundant fora del Pirineu, però caldrà seguir-ne l’evolució donat que es poden produir precipitacions en forma de neu fora de les zones més habituals a cotes a l’entorn dels 600 m.

Ahir ja es van produir precipitacions en forma de neu al Pirineu Occidental, i aquesta tarda han de tornar a aparèixer sobretot a la Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça. Al vessant nord, en tot l’episodi es podran acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1500 metres i més de 80 cm per sobre dels 2000 metres. Aquesta tarda també es podria veure nevar al Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà i Alt Camp. De cara a la matinada, la nevada s’ha de mantenir i intensificar-se al matí especialment a la Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, però també a la resta del Pirineu i Prepirineu: Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya, Ripollès, Garrotxa, Solsonès i Berguedà. Al Pirineu nevarà a totes les cotes, i es produirà el fenomen del torb. A l’Alt Empordà, a la serra d’Albera, la cota de neu estarà a l’entorn dels 400 m.

Muntanyes del Pirineu | Veri

Fora de la serralada pirinenca, a la serralada prelitoral de Tarragona i a les comarques de la Segarra i l’Anoia i altres punts de la Catalunya Central, la cota de neu baixarà localment fins als 600 metres. En tot l’episodi i per sobre dels 1500 metres es podran acumular més de 50 cm de neu nova. A més, demà es produirà el fenomen del torb per causa del fort vent De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.

A banda de la neu, demà dimecres també es preveu fort vent de component nord a les comarques del Pirineu, per la qual cosa Protecció Civil ha posat en prealerta el pla VENTCAT. Segons l’SMC, el vent ha de començar de matinada a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, i intensificar-se demà a partir del migdia al Pirineu Occidental i Oriental. Fora d’aquestes zones, el vent també pot ser fort, amb ratxes de més de 90 km/h, a les comarques de la Catalunya Central, Girona i prelitoral de Barcelona a les cotes més elevades.

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure a alta muntanya pel fenomen del torb.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa