MonPlaneta
El virus de la Covid està evolucionant per transmetre’s millor per l’aire
  • CA

Un nou estudi, publicat a la revista ‘Clinical Infectious Diseases’, apunta que el SARS-CoV-2, el responsable de la Covid-19, està evolucionant per millorar la seva capacitat de transmetre’s per via aèria. Les persones infectades exhalen virus quan respiren i segons els resultats de la investigació, els que han estat contagiats de la variant Alfa, la dominant en aquell moment, n’exhalaven entre 40 i 100 vegades més que els infectats amb les variants originals. De la mateixa manera, el científics també han conclòs que dur mascaretes ben ajustades, siguin quirúrgiques o de roba, redueix a la meitat la presència de virus al voltant de les persones infectades.

Així doncs, tenir cura de controlar la transmissió aèria de la Covid-19 és, com se sap de fa temps, molt important, però hi ha més proves i dades que defensen algunes polítiques, com ara l’obligatorietat de la mascareta. A més, és clar, l’estudi també deixa clar que millorar la ventilació dels espais tancats és molt important i que totes dues coses, juntament amb la vacunació, són les claus per derrotar la pandèmia, especialment si tenim en compte que les noves variants són encara més contagioses que la que es va estudiar en aquest treball. De fet, això darrer vol dir que, en les variants més comunes a dia d’avui, la transmissivitat per l’aire deu ser molt més alta, i la presència del virus en mostres nasals, de saliva i d’aire exhalat deu ser molt més gran que la que hi havia en pacients de les primeres variants.

Una investigadora de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori | ACN
Una investigadora de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori | ACN

Per comprovar tot això, l’estudi va mesurar quant de SARS-CoV-2 queda a l’aire quan es respira amb i sense mascareta. Cobrir-se la cara redueix significativament la presència del virus a l’aire, aproximadament un 50%. Tot i això, els científics també remarquen que les mascaretes mal ajustades no impedeixen que el virus arribi a l’aire i que, per tant, cal posar-se les bé i assegurar-se que fan prou pressió al voltant del nas i de la boca. A més, és clar, també caldria millorar els sistemes de ventilació als edificis, augmentant la circulació d’aire, el filtratge, la desinfecció… per tal de reduir, al màxim possible, els contagis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa