MonPlaneta
Les vacunes de virus desactivat són molt menys efectives contra l’Òmicron

Les vacunes elaborades amb virus desactivats estimulen la creació de molt pocs anticossos capaços d’impedir la infecció per la variant Òmicron de la Covid-19, segons els darrers estudis. Aquesta tècnica, a més, ha estat l’emprada per desenvolupar les vacunes més utilitzades nivell mundial.

Ho afirma un article publicat a la revista ‘Nature’, on s’explica com aquestes vacunes, que contenen fragments del virus sense capacitat d’infectar, són fàcils d’elaborar i emmagatzemar. És per això que s’han fet servir a moltíssims països, especialment les desenvolupades per laboratoris xinesos. El fet és que, fins i tot havent rebut dues dosis d’aquestes vacunes, moltes persones no produeixen anticossos neutralitzants i, fins i tot en cas de rebre’n tres, els nivells continuen sent baixos.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

Això, quan es miren les xifres globals de vacunació, pot resultar un problema d’un abast enorme: de les 11.000 milions de dosis que s’han administrat al món, les vacunes de virus desactivat, entre les quals hi ha les xineses Sinovac i Sinopharm, l’índia Covaxin o l’iraniana COVIran, en sumen uns 5.000 milions.

Tot plegat no vol dir, és clar, que aquestes vacunes s’hagin tornat completament inútils: tot i que no impedeixen en absolut la infecció, les altres parts del sistema immunològic, com els limfòcits T i C, poden ajudar a combatre-la, com també els anticossos no-neutralitzants. El cos, doncs, recorda la infecció, i per tant aquestes vacunes poden impedir-ne els pitjors efectes.

Congeladors amb la vacuna de Pfizer emmagatzemades a Bèlgica  | ACN
Congeladors amb la vacuna de Pfizer emmagatzemades a Bèlgica | ACN

Tot i això, els científics recomanen a les persones que han rebut aquest tipus de vacuna que rebin una dosi extra d’una altra, ja sigui de les creades pel mètode de la proteïna viral o, especialment, les d’ARN missatger, les més emprades als països occidentals. Tot i que amb una sola dosi podria no haver-n’hi prou per aconseguir una bona protecció contra l’Òmicron, la diferència seria més que considerable. Alguns experts, però, creuen que, per seguretat, les dosis recordatori haurien de ser dues.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa