MonPlaneta
Un nou mètode per predir la severitat de la Covid pot ser una gran ajuda per al triatge als hospitals

En els pitjors moments de la pandèmia, els hospitals i altres centres d’atenció mèdica es van col·lapsar per la quantitat de pacients infectats de Covid-19 i que demanaven assistència. Una situació, és clar, que podria repetir-se, especialment amb les noves variants del virus. A la revista ‘Analytical Chemistry’, un equip de científics presenta el test que han desenvolupat per predir la probabilitat de patir símptomes seriosos de la malaltia, que requereixin ingrés o fins i tot vigilància intensiva, per tal d’agilitzar i facilitar la feina dels professionals sanitaris.

Una part molt gran de les persones infectades pel SARS-CoV-2 no tenen cap símptoma o en tenen de molt lleus, però n’hi ha que desenvolupen símptomes respiratoris molt greus i que requereixen ventilació i vigilància intensiva. Això depèn de molts factors de risc com ara l’edat, el consum de tabac, la diabetis i altres malalties prèvies, però amb això no n’hi ha prou. Mesurar els nivells d’algunes proteïnes a la sang pot ajudar a veure quin camí seguirà la malaltia, però els tests són lents, complicats i cars.

Per posar remei a això, aquest equip d’investigadors ha dissenyat un mètode ràpid, fàcil i eficient de predir la severitat de la Covid en base a canvis en la bioquímica de la sang. Analitzant mostres de plasma de pacients de la malaltia, van observar petites diferències entre els qui la van patir severament i els qui no, i combinant això amb la informació clínica, van desenvolupar un model estadístic de predicció. Tot i que caldrà provar-ho en quantitats més gran de pacients, això podria ser una gran ajuda per al triatge i ajudar a descongestionar els CAPs i hospitals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa