Un nou mètode per predir la severitat de la Covid pot ser una gran ajuda per al triatge als hospitals

Una anàlisi de sang pot indicar qui té més probabilitats d'emmalaltir seriosament per tal de prioritzar-ne l'atenció

En els pitjors moments de la pandèmia, els hospitals i altres centres d’atenció mèdica es van col·lapsar per la quantitat de pacients infectats de Covid-19 i que demanaven assistència. Una situació, és clar, que podria repetir-se, especialment amb les noves variants del virus. A la revista ‘Analytical Chemistry’, un equip de científics presenta el test que han desenvolupat per predir la probabilitat de patir símptomes seriosos de la malaltia, que requereixin ingrés o fins i tot vigilància intensiva, per tal d’agilitzar i facilitar la feina dels professionals sanitaris.

Una part molt gran de les persones infectades pel SARS-CoV-2 no tenen cap símptoma o en tenen de molt lleus, però n’hi ha que desenvolupen símptomes respiratoris molt greus i que requereixen ventilació i vigilància intensiva. Això depèn de molts factors de risc com ara l’edat, el consum de tabac, la diabetis i altres malalties prèvies, però amb això no n’hi ha prou. Mesurar els nivells d’algunes proteïnes a la sang pot ajudar a veure quin camí seguirà la malaltia, però els tests són lents, complicats i cars.

Per posar remei a això, aquest equip d’investigadors ha dissenyat un mètode ràpid, fàcil i eficient de predir la severitat de la Covid en base a canvis en la bioquímica de la sang. Analitzant mostres de plasma de pacients de la malaltia, van observar petites diferències entre els qui la van patir severament i els qui no, i combinant això amb la informació clínica, van desenvolupar un model estadístic de predicció. Tot i que caldrà provar-ho en quantitats més gran de pacients, això podria ser una gran ajuda per al triatge i ajudar a descongestionar els CAPs i hospitals.

Nou comentari