El Clorur de Cetilpiridini (CPC) present en alguns col·lutoris redueix més de 1.000 vegades la capacitat d’infecció de la variant Alfa (britànica) de la covid. Així ho demostren estudis duts a terme en cèl·lules al laboratori per part del grup PISTA d’IrsiCaixa en col·laboració amb DENTAID Research Center. Els resultats demostren que l’acció antiviral del CPC es produeix gràcies a la capacitat per trencar la membrana del virus i evitar que entri a les cèl·lules. Segons els investigadors, el CPC seria efectiu davant de qualsevol variant del coronavirus. Apunten que els resultats aporten llum a l’assaig en humans coordinatpero per la Fundació Lluita contra la Sida, que avalua si el CPC és capaç de disminuir la càrrega viral en humans.

L’estudi amplia els resultats d’un anterior, a través del qual es va identificar que era el CPC i no un altre component del col·lutori el responsable de reduir la capacitat infecciosa del SARS-CoV-2. Els resultats van un pas més enllà que aquest primer ja que durant l’experiment s’ha inclòs saliva humana esterilitzada. Això permet confirmar que el col·lutori amb CPC no perd eficàcia en un ambient similar al de la cavitat bucal. El mecanisme del CPC consisteix en trencar la membra del virus, sense atacar cap proteïna en concret. Això permetria que fos efectiu davant qualsevol variant del virus, ja que les mutacions es presenten a l’espícula del virus i el CPC no actua sobre aquest aspecte.

Per demostrar que aquests resultats aconseguits al laboratoris són extrapolables a persones amb covid-19 s’ha dut a terme un assaig d’eficàcia CPC-covid, coordinat per la Fundació Lluita contra la Sida. Actualment s’estan analitzant els resultats de l’assaig, que podrien demostrar que l’ús del col·lutori i el gargarisme d’un a dos minuts són suficients per disminuir de manera eficaç la infectivitat del SARS-CoV-2 den saliva, especialment durant les dues primeres setmanes després de la infecció. Aquesta eina podria ajudar a frenar la cadena de transmissió i contagis, segons els experts.

Nou comentari

Comparteix