MonPlaneta
La UB serà un referent mundial en fabricació d’òrgans i teixits
  • CA

Per tal de fabricar teixits i òrgans artificials amb aplicació clínica, el Centre per a la Producció i Validació de Teràpies Avançades (Creatio) de la Universitat de Barcelona comprarà una de les primeres bioimpressores 4D d’Europa guiada per làser. Això ha estat gràcies als 999.604€ de finançament obtinguts del ministeri espanyol de Ciència i Innovació. D’aquesta manera, la UB es converteix en un referent mundial en la recerca en enginyeria de teixits.

Un element clau de la medicina del futur

La bioimpressió és la fabricació artificial de teixits humans amb la combinació de biomaterials i cèl·lules. Aquesta tecnologia s’engloba en l’enginyeria de teixits i ha suposat una revolució tant en el sector biomèdic, per a la generació d’òrgans o teixits amb aplicació clínica directa, com en el farmacèutic, enfocat a la creació de models cel·lulars tridimensionals.

El director de Creatio, Josep M. Canals, qualifica d’“important salt estratègic” l’adquisició de la bioimpressora, que estarà en funcionament a mitjans de 2022: “Actualment, la medicina regenerativa i l’enginyeria de teixits està fent grans avenços per produir teixits i òrgans, però cal fer un pas més perquè es puguin trasplantar a humans. La nova bioimpressora permetrà avançar molt en les aplicacions de medicina regenerativa, de la regeneració de pell fins a les estratègies de regeneració del sistema nerviós”.

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, s’ha congratulat que la UB se situï com a líder en innovació en salut: “Forma part de l’ADN de la UB. Aquesta fita és molt important per posicionar-la al capdavant de la medicina regenerativa de teixits, ja que actualment només hi ha una altra bioimpressora d’aquestes característiques al món”.

L'equip de Creatio UB, que podrà emprar aquesta bioimpressora d'última tecnologia | Universitat de Barcelona
L’equip de Creatio UB, que podrà emprar aquesta bioimpressora d’última tecnologia | Universitat de Barcelona

Un sector on la UB és capdavantera

El nínxol de teràpies avançades a l’Estat és un dels millors del món, amb un gran desenvolupament en teràpia cel·lular i gènica. Creatio, ubicat a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, s’ha convertit capdavanter a Europa en producció d’aquest tipus per a diverses aplicacions terapèutiques. No obstant això, la manca d’instal·lacions per produir teixits per a medicina regenerativa amb qualitat clínica retarda desenvolupaments més ambiciosos. Per això aquesta bioimpressora permetrà situar Creatio, la UB i l’Estat al capdavant de la medicina regenerativa mundial.

Aquesta bioimpressora 4D d’última generació combina diverses estratègies de bioimpressió convencionals —com ara l’extrusió— amb mètodes innovadors com els assistits per làser per obtenir una alta resolució en el posicionament exacte de les cel·lules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa