MonPlaneta
Treuen més d’una dotzena de larves de l’ull d’un home

Aquest passat dimecres, la revista ‘New England Journal of Medicine’ va publicar la descripció d’un cas clínic curiós i que, alhora, posa la pell de gallina: el d’un home a qui van haver de treure més d’una dotzena de larves de mosca de l’ull. Segons sembla, una mosca de l’espècie Oestrus ovis li havia post ous, provocant-li el que en casos més habituals, que pateixen les ovelles, es coneix com oestrosi ovina.

Les larves, segon van observar els metges francesos que van atendre l’home, s’arrossegaven amunt i avall pel seu ull, provocant-li una vermellor i una picor que van fer que, al cap d’unes quantes hores de patiment, el pacient decidís anar a l’hospital. Com hem dit, els serveis sanitaris van comptar més de dotze d’aquestes larves i les van haver d’extreure una per una fent servir fòrceps. Després, van receptar al pacient antibiòtics tòpics per si de cas se’ls havia escapat algun cuc.

Una larva d’Oestris ovis passejant-se per un l’ull del pacient (esquerra) i vista pel microscopi (dreta) | New England Journal of Medicine

Una malaltia de les ovelles que pot ser molt perillosa

La majoria de vegades, les mosques Oestrus ovis són presents en zones on hi ha ovelles, ponent els ous a les seves fosses nasals, on maduren abans de caure a terra, fer la metamorfosi i convertir-se en mosques. Que un d’aquests insectes hagi acabat infestant un ull, i encara més, un ull humà, és rar, però pot tenir conseqüències molt més greus de les que, afortunadament, va tenir en aquest cas.

Les larves d’aquesta mosca tenen petits ganxos al seu cos i a la boca, que són el que causa irritació a l’ull. S’han descrit, però, casos on algunes d’aquestes larves han foradat la còrnia i han entrat a dins de l’ull. Allà, provoquen visions estranyes, com ara línies, flaixos de llum o punts flotants, i també dolor. En aquest cas, encara que els cucs acabin morint, els seus cadàvers poden causar inflamació i, en els casos més greus, fins i tot ceguesa.

Per sort, l’home protagonista d’aquest cas clínic curiós només tenia una infestació externa i, deu dies després de l’extracció de les larves, i havent seguit el tractament, es va recuperar totalment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa