MonPlaneta
La resistència natural a la Covid pot ajudar a fer vacunes millors
  • CA

Pràcticament des de l’inici de la pandèmia de Covid-19, hi ha hagut indicis, tant estadístics i empírics com fruit d’investigacions científiques, que algunes persones tenen un cert grau d’immunitat al SARS-CoV-2 i que l’han tingut des d’abans que aquest virus en concret es comencés a escampar pel món a finals de 2019. És a dir, que el seu cos sabia com lluitar contra aquest virus i contra altres de semblants. Una de les teories és la que afirma que alguns refredats comuns causats per coronavirus podrien haver estat darrere el gran número d’asimptomàtics detectats al llarg de 2020.

A la revista ‘Nature’, un equip de l’University College de Londres (Anglaterra) ha explicat els resultats d’un estudi que va començar durant la primera onada de la pandèmia i que podria ajudar a entendre per què hi havia persones immunitzades abans de l’aparició del virus i fer servir aquest coneixement per millorar l’efectivitat de les vacunes. Els científics van seguir atentament trebaladors sanitaris durant els pitjors moments de la pandèmia, incloent la presa de mostres de sang, i van observar com malgrat el risc que suposava aquell entorn, algunes persones van evitar la infecció i d’altres, tot i haver-hi estat exposades, mai no van tenir símptomes, o van donar positiu a cap test i, a més, ni tan sols van desenvolupar anticossos contra el SARS-CoV-2.

Sanitaris amb un pacient a la UCI de l'Hospital de Manresa (Althaia) | ACN
Sanitaris amb un pacient a la UCI de l’Hospital de Manresa (Althaia) | ACN

Aquesta darrera circumstància s’explica pel que s’anomena “infecció avortiva”, és a dir, que el sistema immunològic va eliminar el virus abans no es pogués instal·lar al cos. En el cas d’aquestes persones, ja tenien limfòcits T preparats per reconèixer i eliminar el SARS-CoV-2 tan bon punt el veiessin. El més curiós, però, és que aquestes cèl·lules no reconeixien la famosa “proteïna espiga”, l’objectiu de les vacunes actuals, sinó que es fixaven en una altra part del virus: el seu interior, on hi ha les proteïnes que necessiten per replicar-se.

Aquestes proteïnes, justament, són molt semblants a tots els coronavirus, inclosos els que causen símptomes com els del refredat comú. Per tant, una vacuna que fes que les defenses les reconeguessin podria donar alguna protecció no només contra els coronavirus presents sinó també contra els que puguin aparèixer en el futur. Una nova opció per desenvolupar una “vacuna universal” que se suma a les que han ofert les darreres investigacions sobre la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa