MonPlaneta
Relacionen les cigarretes electròniques i algunes malalties de les genives
  • CA

Una sèrie d’estudis duts a terme a la Universitat de Nova York (Estats Units) estan aprofundint en els efectes de les cigarretes electròniques en la salut. El darrer mostra que podrien contribuir al desenvolupament de malalties de les genives. En concret, els seus usuaris tenen un microbioma oral únic, amb bacteris i altres microorganismes, que és menys saludable que el dels no-fumadors i que fins i tot és pitjor que el dels fumadors en alguns aspectes.

En aquest treball, es comença a entendre com les cigarretes electròniques i els productes químics que contenen afecten l’equilibri entre els organismes de la boca. Si fins ara se sabia que el tabac és un factor de risc per desenvolupar malalties de les genives, d’aquests aparells, especialment a llarg termini, no se’n sabia gran cosa.

És per això que els investigadors van estudiar la salut oral de 84 adults entre fumadors, usuaris de cigarretes electròniques i persones que no havien fumat mai, examinant-los les genives i els bacteris que hi vivien. Tots ells tenien algun problema a les genives, amb els més greus entre els fumadors, seguits dels usuaris de cigarretes electròniques. Després de sis mesos, aquestes malalties havien empitjorat en alguns participants dels tres grups.

Cigarreta electrònica | Wikimedia Commons

Un indicador de malaltia de les genives és la pèrdua de teixit sobre la dent, que fa retrocedir la geniva i que es formin bosses on hi poden créixer bacteris que poden causar malalties més greus. Aquest indicador concret empitjorava més clarament només en els usuaris de cigarretes electròniques, a diferència de l’observat tant en fumadors com en no-fumadors.

A més, el microbioma també és diferent tant del dels fumadors com del dels no-fumadors. Tot i que tots ells compartien una cinquena part dels tipus de bacteris, el dels usuaris de cigarretes electròniques s’assemblava més al dels fumadors, amb algunes famílies sent molt més abundants en aquests dos darrers grups i algunes altres, associades a les malalties de la geniva, molt més en els qui fan servir cigarretes electròniques.

Així doncs, sembla clar que les cigarretes electròniques provoquen canvis específics en les bactèries de la boca, que suposen uns perills particulars per a la salut. El microbioma dels qui els fan servir, de fet es relaciona amb canvis en el sistema immunològic de l’hoste, amb nivells més alts de citocines que poden contribuir a la inflamació i la infecció de les genives. Alhora, també hi ha nivells més baixos d’uns altrs tipus de citocines, que indicarien que alguns dels bacteris de les seves boques els reprimeixen la resposta immunitària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa