Un test genètic podria predir com funcionaran els medicaments al cos d’un pacient i, per tant, ajudar a personalitzar-los, en el que podria ser l’inici de tota una revolució mèdica. Així ho afirmen la Societat Farmacològica Britànica i el Reial Col·legi de Metges, que han assegurat a la cadena pública britànica BBC que, l’any vinent, el Servei Nacional de Salut del Regne Unit podrien tenir aquesta eina a la seva disposició.

Pixnio
El mateix fàrmac pot afecta dues persones de maneres molt diferents | Pixnio

Efectes inesperats

Algun medicaments tenen menys efectes o fins i tot cap ni un a causa de petites diferències en el funcionament del cos de cadascú. En alguns casos, un medicament pensat per a salvar vides pot arribar, fins i tot, a ser perjudicial. Aquestes diferències, és clar, són a l’ADN, el codi que duu les instruccions del funcionament del cos, i el camp de la medicina que vol triar el millor medicament per a cada ADN és l’anomenada farmacogenòmica.

Tot i que aquestes diferències genètiques amb conseqüències greus i inesperades poden semblar una excepció, la BBC cita el professor Mark Caulfield, president de la Societat Farmacològica Britànica, que afirma que “el 99,5% de nosaltres tenim com a mínim un canvi al genoma que, si ens trobem amb la medicina equivocada, farà que no funcioni o ens faci mal”. Així, per exemple, només al Regne Unit hi ha cinc milions de persones a qui la codeïna no els calma el dolor, perquè el seu ADN no té les instruccions per fer l’enzim que la converteix en morfina.

L'estructura de l'ADN | D.P.
L’anàlisi de l’ADN pot ajudar a identificar persones que podrien tenir problemes amb alguns medicaments | D.P.

Una disciplina provada

La farmacogenòmica, de fet, no és un camp nou, sinó que fa temps, per exemple, que s’empra en el tractament del VIH. Abans, entre el 5% i el 7% de les persones a qui es receptava abacavir tenien una reacció adversa i fins i tot, alguns morien. Gràcies als tests d’ADN, ara aquesta possibilitat ha desaparegut.

És per això que els científics han examinat els 100 medicaments més receptats al Regne Unit i han elaborat un informe on declaren que es tenen els coneixements i la tecnologia per fer servir la farmacogenòmica en, com a mínim, 40 d’ells, a un cost de 100 lliures esterlines i a través d’una simple mostra de sang o de saliva.

Test sanguini  | Europa Press
Una prova senzilla podria ser suficient per adaptar els tractaments amb fàrmacs a l’ADN de cadascú | Europa Press

“Una nova era de la medicina”

Tot i que ara s’espera fer la prova quan es recepti un d’aquests 40 fàrmacs, es vol arribar a fer-ho o bé després del naixement o bé quan s’arribi a certa edat en què es comencen a necessitar cada vegada més medicaments. Amb tot això, es vol eliminar la idea que “un medicament i una dosi serveix per a tothom”, explica a la cadena britànica el professsor Sir Munir Pirmohamed, de la Universitat de Liverpool.

Aquesta passa endavant, diu, suposarà “anar cap a una nova era de la medicina”. El director general del Servei Nacional de Salut d’Anglaterra, Lord David Prior, concorda amb ell i afirma que la implantació de la farmacogenòmica “és el futur” i “revolucionarà la medicina”.

Nou comentari

Comparteix