MonPlaneta
Haver patit un ictus multiplica per tres el risc de morir de Covid
  • CA

Tenir menys de 60 anys i haver patit un ictus multiplica per tres el risc de morir d’una infecció de Covid-19. En les persones d’entre 60 i 80 anys, el risc continua sent 1,3 vegades més alt que en les persones del mateix grup que no han patit un ictus. Aquesta és la conclusió del primer estudi poblacional fet a l’Estat sobre la relació entre la mortalitat per Covid i haver patit un ictus. La investigació ha comptat amb professionals de l’Hospital del Mar i ha analitzat dades de 91.629 persones que van donar positiu per Covid a Catalunya entre el febrer i el juliol del 2020.

Del total d’aquestes persones, més d’un 6% havien patit un ictus abans del contagi. D’aquestes, el 30% va morir, davant el 9% en el grup de pacients que no havia patit un ictus abans de la infecció. A totes les persones se’ls va fer un seguiment fins a final del 2020. Segons Elisa Cuadrado, metgessa adjunta del Servei de Neurologia, autora principal del treball i investigadora a l’IMIM-Hospital del Mar, les dades indiquen que s’incrementa la mortalitat, ja que en cas d’infecció és més probable que sigui més greu a nivell respiratori perquè les persones que han tingut un ictus poden tenir més problemes per ventilar o empassar. Els investigadors també han determinat que el risc de mortalitat és més elevat quan l’ictus és recent. En casos d’ictus transitoris, més lleus i que poden provocar menys seqüeles, no s’ha detectat un increment del risc de mortalitat.

El treball conclou que, al revés del que es podia esperar, el risc és més alt en les persones més joves que han patit un ictus, les de menys de 60 anys. També és alt en el grup entre els 60 i els 70 anys i no és significatiu en les de més de 80 anys, segurament perquè pateixen altres malalties cròniques. Per contra, no s’han trobat diferències entre homes i dones. A la vegada, el risc és més alt si s’ha patit prèviament un ictus hemorràgic o una hemorràgia subaracnoidal, fins a cinc vegades més entre els més joves. Per tot plegat, els investigadors defensen que s’ha de prioritzar el col·lectiu que ha patit algun tipus d’ictus i té menys de 60 anys en les polítiques de vacunació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa