MonPlaneta
Presenten una nova estratègia per crear una vacuna més eficient contra la tuberculosi

La tuberculosi, causada pel bacil de Koch (Mycobacterium tuberculosis), és la responsable d’un milió i mig de morts cada any arreu del món, i es calcula que una tercera part de la població mundial està infectada per la forma latent d’aquest micobacteri. La vacuna emprada habitualment per prevenir aquesta malaltia inclou la inoculació del bacil de Calmette-Guerin, una forma atenuada del patogen responsable de la tuberculosi bovina, i ofereix una protecció variable contra la tuberculosi pulmonar, tant neonatal com adulta, que en el millor dels casos arriba al 80%. A més, la disseminació del micobacteri al cervell, que pot causar meningitis tuberculosa, continua tenint lloc fins i tot en persones vacunades.

Ara, tal com expliquen a un article a la revista ‘Cell Reports Medicine’, un grup de científics de dues universitats nord-americanes han creat una nova formulació que inicia una reacció més potent de les cèl·lules T i millora el desenvolupament de la resposta immunitària específica contra la tuberculosi. Aquesta nova vacuna funcionaria exactament igual de bé tant si el pacient ha rebut o no la vacuna tradicional contra la malaltia, un fet molt important tenint en compte que la majoria de persones de països on la tuberculosi és endèmica ja han estat vacunades anteriorment. A més, aquesta vacuna s’administra per via intranasal.

Els responsables d’aquest projecte ja l’han patentat i estan buscant col·laboradors per continuar desenvolupant la vacuna, que ara hauria de ser provada en models primats no-humans abans d’iniciar la fase d’assaigs en persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa