MonPlaneta
Troben una pista clau per identificar les causes dels trastorns mentals
  • CA

Tradicionalment, les causes dels trastorns psiquiàtrics han estat molt poc compresos. Un nou estudi, però, podria acabar de fer un pas endavant. Segons un equip de la Universitat McGill (Quebec), hi ha proves que l’aparició primerenca de molts trastorns podria ser, majoritàriament, una combinació de tres factors. Això podria ajudar a diagnosticar i tractar ràpidament els afectats i donar-los més qualitat de vida.

Segons expliquen a ‘Neuropsychopharmacology’, aquests tres factors són claus en molts problemes de salut mental, de la depressió, l’ansietat i les conductes addictives fins el TDAH, la dislèxia o els trastorns de l’alimentació. El primer d’aquests factors és biològic i depèn de la variabilitat individual del circuit de recompensa de la dopamina. El segon és social, i respon a les experiències viscudes durant la primera infantesa. Finalment, el tercer és psicològic i té a veure amb la personalitat de cadascú, especialment amb les tendències impulsives i la dificultat per controlar les emocions.

Fins fa poc s’havia pensat que els problemes psiquiàtrics eren entitats separades, amb causes úniques i diferenciades. Segons aquest estudi, però, podria ser que la majoria fossin expressions diverses d’un número petit de factors combinats en intensitats diferents.

Escàner cerebral
Escàner cerebral

Ja s’havia demostrat que cada factor, per sí mateix, té efectes moderats en el desenvolupament de trastorns mentals. En aquest cas, però, es van estudiar tots tres alhora. A l’estudi es van fer servir les dades de 52 persones joves, 30 dones i 22 homes. Des del seu naixement, van ser seguits per dos científics, incloent escàners cerebrals i mesures del seu circuit de recompensa de la dopamina. A més, també es van elaborar informes sobre el seu temperament i el seu historial vital durant la infantesa.

La gran sorpresa dels investigadors de McGill va ser quan es van adonar que, amb la combinació d’aquests tres factors, van poder predir amb més d’un 90% d’encert quins dels participants havia tingut o tenia problemes de tipus psiquiàtric. Aquest descobriment, tan important, fins i tot ha fet que l’Institut Canadenc de Recerca en Salut hagi donat més finançament als responsables d’aquest estudi perquè continuïn seguint els joves durant més anys. Si els resultats es mantinguessin, i si es poguessin duplicar en grups més grans i diversos, el paradigma de la salut mental podria canviar per sempre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa