MonPlaneta
Les morts per Covid al món poden ser 18 milions, el triple del que s’afirma
  • CA

Les defuncions arreu del planeta a causa de la pandèmia de Covid-19 podrien haver estat de 18 milions de persones, el triple del que afirmen les dades oficials. Un equip d’investigadors de la Universitat de Washington (Estats Units), que ha analitzat l’excés de mortalitat a 191 països, afirma que la xifra a què han arribat és la real, molt lluny de les comunicades pels països estudiats.

El seu informe, publicat a ‘The Lancet’, arriba dos anys després que l’Organització Mundial de la Salut declarés que la Covid s’havia convertit en una pandèmia global, no només compta les morts directament causades pel virus sinó també les que hi estan relacionades, és a dir, aquelles on la infecció va empitjorar problemes preexistents, sobretot als pulmons i el cor.

Equips sanitaris lluitant contra el coronavirus | Europa Press
La Covid també va empitjorar molts problemes preexistents | Europa Press

Una diferència sorprenent

El mètode de càlcul és el que es coneix com a excés de morts, és a dir, quanta gent més ha mort comparada amb la que s’esperava tenint en compte les variacions demogràfiques dels anys anteriors a la pandèmia. Els investigadors han fet la seva estimació a través de diverses bases de dades de governs del món, arribant a la conclusió que, tot i que hi ha diferències enormes entre països i regions, la proporció real podria ser de 120 morts per cada 100.000 persones

Extrapolant això, entre principis de 2020 i finals de 2021 van morir 18,2 milions de persones més de les que s’esperava a tot el món, una xifra que triplica els 5,9 milions de les xifres oficials. Les diferències més grans es van observar en països amb PIB més baix d’Amèrica del Sud, Europa i l’Àfrica subsahariana, tot i que també van ser altes en alguns països desenvolupats com ara Itàlia i els Estats Units.

Segons l’informe els cinc països amb una proporció més alta d’excés de mortalitat són Bolívia, Bulgària, Swazilàndia, Macedònia del Nord i Lesotho, mentre que els que van tenir un excés més baix són Islàndia, Austràlia, Singapur, Nova Zelanda i Taiwan.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa