MonPlaneta
Un microbioma sa millora la resposta a la immunoteràpia en el melanoma
  • CA

L’estudi més gran que s’ha fet fins ara sobre la matèria ha confirmat que un bioma intestinal sa millora la resposta del cos a la immunoteràpia en casos de melanoma. Si bé alguns treballs anteriors ja havien apuntat a aquesta possibilitat, aquesta nova investigació, amb una mostra molt més gran, ha demostrat que l’anomenada “flora intestinal”, que regula el sistema immunològic, té un paper important en la resposta dels pacients al tractament, especialment en aquests càncers de pell.

Un camp de recerca en creixement

Els resultats d’aquesta recerca, que han estat publicats a la revista ‘Nature Medicine’, podrien tenir un influència molt gran no només en el camp de l’oncologia sinó en el de la medicina en general. El microbioma, és a dir, els organisme que viuen al nostre aparell digestiu, poden canviar la seva composició segons la dieta, amb probiòtics de darrera generació i, a més, depenen en part del nostre codi genètic. La seva importància s’ha anat demostrant durant els darrers anys, i hi ha un munt d’estudis que miren de comprendre millor com funciona i com ens pot ajudar.

En el cas del melanoma, la immunoteràpia és un dels tractamentrs que es fan servir, però les dades indiquen que menys d’un 50% dels pacients hi responen de manera positiva. En aquest estudi, els investigadors, coordinats pel King’s College de Londres (Anglaterra), van fer servir mostres del microbioma intestinal de pacients amb melanoma de cinc clíniques del Regne Unit, els Països Baixos, per tal de veure si hi havia alguna relació entre la composició i la funció del bioma i la resposta a la immunoteràpia.

Diversos tipus de bacteris intestinals | Human Microbiome Project
Diversos tipus de bacteris intestinals | Human Microbiome Project

Resultats sorprenents

Els resultats apunten a una relació complexa i que involucra espècies de bacteris diferents en diversos grups de pacients. Pel que sembla, la presència de tres bacteris en concret (Bifidobacterium pseudocatenulatumRoseburia spp. and Akkermansia muciniphila) s’associa a una millor resposta del sistema immunològic. Aquesta presència, a més, també es relaciona amb una sèrie de factors incloent la constitució del pacient i la dieta, cosa que podria ser emprat en el futur.

La relació entre aquests organismes i la resposta a la immunoteràpia és tan gran que els resultats de l’estudi indiquen que pot arribar a duplicar les probabilitats de supervivència. El que cal ara és veure quines característiques concretes d’aquests organismes influencien directament els efectes de la immunoteràpia per tal de desenvolupar estratègies per ajudar de manera individualitzada les persones. En qualsevol cas, però, els resultats ja posen de relleu l’impacte d’una bona salut intestinal i una bona dieta en les probabilitats que la immunoteràpia tingui èxit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa