MonPlaneta
Menys medicació però més freqüent, una alternativa contra el càncer
  • CA

Unes petites estructures, anomenades nanopartícules i que es poden fer servir per dur medicaments a parts específiques del cos, podrien ser una gran ajuda en la lluita contra el càncer. Administrar menys medicació però de manera més freqüent podria ser una bona alternativa per debilitar els tumors i podria donar més bons resultats que les teràpies tradicionals.

En un article a la revista ‘Journal of Controlled Release’, un equip d’investigadors explica com aquesta manera d’administrar la quimioteràpia, anomenada “dosificació metronòmica”, pot tenir beneficis respecte les que es fan servir actualment. De fet, si la nanomedicina i la teràpia metronòmica s’havien vist com dues aproximacions diferents al tractament del càncer, els responsables d’aquest estudi les unifiquen per millorar-ne els beneficis.

Dues teràpies que poden treballar plegades

La teràpia metronòmica té com a objectiu normalitzar el microentorn dels tumors, és a dir, corregir les anormalitats que es desenvolupen al seu voltant i que els protegeixen i n’acceleren el creixement. Així, per exemple, si els tumors poden enviar senyals que canvien el flux sanguini i aturen la resposta immunitària, la teràpia metronòmica contrarresta aquests efectes.

Les nanomedicines, però, també poden causar aquests efectes. Així, a l’estudi es planteja que les nanopartícules, que alliberen la seva càrrega de manera controlada, poden fer el mateix que la teràpia metronòmica. Fent servir un model matemàtic i experiments amb ratolins, l’equip ho ha demostrat, administrant nanomedicines a ritme metronòmic i observant com els tumors es debilitaven tal i com s’esperava.

Les nanomedicines són una de les grans promeses en les teràpies contra el càncer | NIH
Les nanomedicines són una de les grans promeses en les teràpies contra el càncer | NIH

A més, aquest sistema tambe es pot fer servir amb la immunoteràpia. La combinació, anomenada nanoimmunoteràpia, és un camp a explorar molt prometedor pel que fa a la millora dels pacients, i es per això que entendre els mecanismes de resistència i desenvolupar estratègies per superar-les és tan important.

En qualsevol cas, d’entrada, aquest estudi apunta poderosament que la combinació de les nanomedicines amb una patua metronòmica pot ser un cop molt fort per a tumors que, normalment, es consideren difícils de tractar. Actuant conjuntament per normalitzar el seu entorn, aquestes estratègies permeten que els medicaments arribin millor al càncer i reactivar els sistemes del cos que ha desactivat per protegir-se i créixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa