MonPlaneta
Menjar menys greixos ajuda a prevenir la calvície
  • CA

Fa temps que l’obesitat s’ha relacionat directament amb diversos problemes de salut, com ara de diabetis o cardiovasculars, entre d’altres. A més, se sap que hi ha molts altres òrgans que es deterioren amb l’obesitat crònica, però de molts d’ells encara no se’n saben les raons exactes que ho produeixen. En un article publicat fa poc a la revista ‘Nature’, s’explica com l’obesitat, i una alimentació alta en greixos en general, es relaciona amb un altre problema: la calvície.

Un equip d’investigadors de la Universitat Mèdica i Dental de Tòquio va fer servir ratolins per examinar com una dieta alta en greixos o una obesitat induïda genèticament afectaven el gruix dels cabells i la seva pèrdua. Els resultats revelen que l’obesitat pot fer que s’esgotin les cèl·lules mare dels fol·licles capilars introduïnt-hi algunes senyals inflamatòries, impedint que es renovin i fent, finalment, que desapareguin en comptes de renovar-se a cada cicle capil·lar, com acostuma a passar en processos on el cabell continua creixent de manera normal. Amb l’edat, aquestes cèl·lules es van perdent, fent que el cabell s’aprimi fins que, finalment, desapareix.

Una dieta alta en greixos accelera la pèrdua dels cabells | Pxfuel
Una dieta alta en greixos accelera la pèrdua dels cabells | Pxfuel

Tot i que les persones amb sobrepès tenen un risc més alt de patir al·lopècia androgènica, si l’obesitat contribuïa a l’aprimament dels cabells i quins mecanismes ho produïen era força desconegut fins ara, i és per això que els investigadors de Tòquio van mirar d’esbrinar-ho. Els resultats apunten al procés descrit anteriorment, especialment, segons els experiments, en els ratolins més vells, que perdien el pèl i se’ls encongien els fol·licles molt més ràpidament. L’expressió genètica de les cèl·lules mare dels fol·licles mostrava un estrès oxidatiu incrementat i unes senyals inflamatòries provocades per la citocina. Afortunadament, el descobriment d’aquesta expressió genètica també els va dur la manera de frenar-la, si més no en ratolins, i dóna pistes sobre com es podria aturar la degeneració dels cabells de persones amb obesitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa