MonPlaneta
Un medicament de quimioteràpia pot revertir els símptomes d’Alzheimer
  • CA

Un medicament força emprat en el tractament del càncer podria aconseguir tornar la memòria i les funcions cognitives en malalts d’Alzheimer. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de la Universitat de la Colúmbia Britànica (Canadà) després d’unes proves amb ratolins que han donat resultats satisfactoris i que han publicat a la revista ‘EBioMedicine’.

El medicament en qüestió, anoemnat Axitinib, frena el creixement de nous vasos sanguinis al cervell, un tret característic alhora tant dels tumors cancerígens com de la malaltia d’Alzheimer. Així, en el cas dels ratolins amb què es va provar aquesta possible nova teràpia, no només es van reduir els vasos sanguinis del seu cervell, així com altres marcadors de la malaltia, sinó que van millorar els reus resultats en els tests dissenyats per avaluar tant la memòria com les seves capacitats cognitives i d’aprenentatge. Si funcionés en humans, hi hauria medicaments aprovats que podrien ser emprats per tractar una altra malaltia, i això podria escurçar moltíssim el període d’assaig clínics ja que, si més no, els seus efectes secundaris i possibles perills han estat avaluats a fons.

Pastilles de medicament | Pixnio
| Pixnio

A dia d’avui, la malaltia d’Alzheimer afecta uns 50 milions de persones arreu del món i, de moment, els tractaments potencials que donaven bons resultats en animals han fracassat en els assaigs en humans. No obstant això, la investigació continua, però en aquest cas es va mirar de canviar l’enfocament i, en comptes de tractar els proteïnes tau i beta-amiloide que causen la malaltia, aquest equip de científics va mirar de frenar el creixement de nous vasos sanguinis, un procés que acaba causant problemes greus ja que posa en perill la integritat de la barrera hematoencefàlica i facilita que es produeixin infeccions. Com que els tumors necessiten nous vasos sanguinis per créixer, i hi ha medicaments específics per aturar aquest procés, es va pensar que també podrien ajudar en aquests casos.

Les proves en ratolins van mostrar una millora molt significativa en només un mes de tractament, però caldrà provar-ne l’efectivitat en persones amb Alzheimer i, és clar, valorar com d’adient és tractar amb un medicament de quimioteràpia els pacients d’Alzheimer que, majoritàriament, són d’edat avançada. Tot i així, la simple possibilitat que existeixi un tractament d’aquest tipus és simplement encoratjadora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa