MonPlaneta
L’estrès pot fer sortir canes però és reversible
  • CA

Que l’estrès fa sortir canes i que els cabell prenguin un aspecte més grisós és una d’aquelles píndoles de saviesa popular que, com les llegendes urbanes, s’han de posar gairebé sempre en dubte. Ara, però, un estudi fet per investigadors de la Universitat de Colúmbia, als Estats Units, ha aportat per primera vegada proves quantitatives que l’estrès psicològic correlaciona amb l’aparició de cabells blancs. Tot i que això pot no ser gaire sorprenent perquè “sempre s’ha dit”, a més, els científics afirmen que el color original dels cabells es pot recuperar quan l’estrès s’elimina. Publicat a la revista ‘eLife’, l’estudi no només té implicacions estètiques, és clar, sinó també psicològiques i mèdiques, perquè entendre com poden tornar-se a enfosquir els cabells grisos pot donar molta informació sobre el procés d’envelliment dels humans i els factors que hi juguen un paper.

Pel que es pot deduir de les dades analitzades, l’envelliment humà no és un procés biològic lineal sinó que, en part, es pot aturar o revertir, i els cabells poden servir per analitzar la vida d’una persona gairebé tant com els anells d’un arbre. Mentre encara no han sortit i són sota la pell, els cabells reben l’impacte de les hormones de l’estrès i altres factors que depenen de què passa a la nostra ment i al nostre cos. Un cop són fora, s’endureixen i deixen una marca permanent d’aquestes influències. Així, per separar els cabells i documentar-ne la pigmentació, els investigadors van desenvolupar un mètode per obtenir imatges d’altíssima qualitat de petits trossos i podern quantificar la pèrdua de pigmentació en fragments d’una vintena de mil·límetre, el que creix un cabell durant una hora. Amb mostres de catorze voluntaris, de qui es va controlar l’estrès, es va observar com alguns cabells grisos recuperaven naturalment el seu color, cosa que no s’havia observat mai d’aquesta manera, alhora que, és clar, es veia com l’estrès produïa pèrdua de pigmentació en els cabells. Per posar un exemple, una persona que va marxar de vacances va tornar-ne amb cinc cabells blancs menys.

Estrès | Pxfuel
Estrès | Pxfuel

Per entendre per què l’estrès fa aclarir els cabells, els investigadors van mesurar els nivells de milers de proteïnes dels cabells i els canvis que patien. Així, les variacions en el color es relacionen amb canvis d’unes 300 proteïnes i els científics van desenvolupar un model matemàtic que a punta que els canvis mitocondrials induïts per l’estrès expliquen per què surten canes. Els mitocondris, a més de ser les fonts d’energia de les cèl·lules, també responen a un gran número de senyals, inclòs l’estrès. Pel que fa a la reversibilitat de les canes, també s’ha conclòs que hi ha un límit que té relació amb l’edat biològica: els cabells sempre s’acaben tornant blancs, però si ets a prop d’arribar al punt on passarà, l’estrès ho pot accelerar i la tranquil·litat, retardar-ho una mica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa