MonPlaneta
Les al·lèrgies alimentàries augmenten a l’estiu pels canvis d’hàbits
  • CA

Per molt que les persones gaudeixin viatjant, els canvis d’hàbits i de llocs no afavoreixen el ritme normal del nostre cos. Es pot dir que el nostre organisme és més mandrós a l’hora de marxar de vacances. Amb l’arribada de l’estiu, l’alimentació pateix “una modificació dels costums” i pot reaccionar en algunes persones de manera adversa a aquesta ingesta d’aliments menys habituals. Les persones amb al·lèrgies alimentàries encara ho pateixen més. Per què passa això? És una qüestió de probabilitats perquè 7 de cada 10 reaccions al·lèrgiques alimentàries succeeixen quan es menja fora de casa i l’estiu és l’època de l’any en la qual més vegades es menja o sopar en bars i restaurants.

Es relaciona la primavera amb les al·lèrgies, però és l’estiu amb els canvis d’hàbits l’època de l’any que més casos registra. De fet, durant els mesos estivals el nombre d’al·lèrgies a Espanya creix més que en les altres estacions de l’any. Smartfooding, botiga online de productes d’alimentació ecològica i per a dietes especials, recorda que abandonar els hàbits alimentaris que es té la resta de l’any provoca desordre, malestar i increment d’al·lèrgies. La ingesta d’alguns productes en aquesta època com les fruites de temporada, peixos o mariscos, també està darrere de l’increment d’intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.

Pxhere
Pxhere

Les al·lèrgies creuades també creixen durant l’estiu. El primer de tot és tenir clar què és una al·lèrgia creuada. El cos humà reacciona de manera exagerada davant un agent que considera una amenaça, és el que coneixem com a al·lèrgia. Ara, per culpa de la contaminació, nous aliments exòtics, la vida urbana i l’escalfament global, cada vegada més persones pateixen aquesta malaltia. En aquest context, les partícules que respirem provoquen en unes certes persones l’al·lèrgia i un individu amb aquesta malaltia té tres vegades més possibilitats de desenvolupar amb el temps una al·lèrgia alimentària.Una vegada el sistema immunitari té arxivat com a amenaça (al·lergogen) una d’aquestes partícules, pot considerar a alguns aliments, de manera errònia, com el mateix al·lergogen. Això és el que denominem al·lèrgia creuada. Aquestes relacions solen ser les plomes amb la ingesta d’ous, el pèl de cavall amb la carn de cavall o els àcars amb les cloïsses o les gambes, entre altres.

El marisc i el peix són aliments que se suposen rics en nutrients i una font important de proteïnes, vitamines, minerals i Omega 3 | IRTA
| IRTA

Consells per a gaudir d’un estiu lliure d’al·lèrgies alimentàries

No tot són males notícies. L’estiu ha arribat per a gaudir-lo i Smartfooding vol posar el seu coneixement en alimentació responsable al servei dels quals vulguin gaudir del menjar aquests mesos de calor. Per això, ofereix aquests 5 consells per a gaudir d’un estiu lliure d’al·lèrgies alimentàries:

Diagnosticar les al·lèrgies: Pot resultar obvi, però segons l’Acadèmia Europea de Alergología i Immunologia Clínica poden existir fins a un 45% dels pacients encara sense diagnosticar. Per això, és important realitzar una revisió mèdica i saber si se sofreix algun tipus d’al·lèrgia.

Informar-se als restaurants: Si sortim a menjar o sopar fora cal preguntar sempre per la manera en la qual cuina el restaurant, saber si existeixen alternatives als ingredients d’un plat que puguin provocar-nos una reacció al·lèrgica i ser concisos amb el cambrer a l’hora d’explicar els aliments que no podem ingerir. En aquests casos, és millor fer una reserva prèvia i avisar ja per avançat aquells productes que tenim prohibits.

Evitar els bufets lliures: Moltes persones s’allotgen durant les vacances en hotels que ofereixen bufet lliure per a esmorzar, dinar o sopar. En la mesura que sigui possible, s’han d’evitar aquests serveis per estar barrejats i disponibles per a qualsevol persona. És aconsellable parlar amb l’allotjament i sol·licitar un servei a part que eviti la contaminació dels aliments.

Assegurar-se amb l’etiqueta dels ingredients i traces que contenen els aliments: Si cuinem a casa, és totalment necessari revisar les etiquetes amb els ingredients per a evitar ensurts. Una vegada està aquest punt clar, cal ser acurat amb el material de cuina que s’utilitza i no barrejar-lo per a evitar la contaminació. Per això, és recomanable cuinar primer els aliments sense al·lergògens.

Aliments frescos, una bona decisió: Tant si mengem a casa, com si sortim a un restaurant, és molt millor elecció consumir aliments frescos perquè estan menys processats, per la qual cosa el risc que existeixi una traça d’un altre ingredient és menor. Sempre, és clar, que no es tingui al·lèrgia a l’aliment fresc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa