MonPlaneta
La vacunació intranasal contra la Covid-19 té molts avantatges respecte la intramuscular
  • CA

Vacunar contra la Covid-19 per via intranasal podria ser molt més útil en la lluita contra la malaltia que les injeccions intramusculars habituals, segons un article publicat recentment a la revista ‘Science’ i fruit d’un estudi liderat per la Universitat d’Alabama – Birmingham, als Estats Units.

Aquesta ruta de vacunació dóna dues capes de protecció més que la vacuna intramuscular perquè produeix immunoglobulina A i memòria a les cèl·lules B i T de la mucosa respiratòria, una barrera efectiva al punt primari de la infecció. A més, aquesta memòria pot respondre més aviat que les altres cèl·lules immunològiques si una variant viral enctra al cos. De fet, els científics estan sorpresos que només set de les gairebé 100 vacunes que hi ha actualment en etapa d’assaigs clínics s’inoculin per via intranasal, ja que no calen agulles, duu l’antígen al lloc de la infecció i dóna immunitat al tracte respiratori.

Comparant els beneficis i inconvenients de cada forma d’inoculació, però, els experts recomanen no restringir la vacunació a una sola ruta, fent servir una vacuna intramusuclar que creï una resposta sistèmica de llarga durada de la immunoglobulina G i també la memòria de les cèl·lules B i T, seguida d’una segona dosi intranasal que protegeixi el tracte respiratori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa