MonPlaneta
La OMS alerta que la vacunació dels pobles indígenes de l’Amazones presenta “molts reptes”
  • CA

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que la vacunació contra la COVID-19 dels pobles indígenes de l’Amazones és “un objectiu” que presenta “molts reptes”.

“Des del combat de la desinformació o el mantenir el respecte de les tradicions i la cultura, fins a la necessitat de comunicar en diferents llengües i superar els obstacles geogràfics”, assenyalen en un comunicat.

Malgrat que l’Amazones ha registrat una millora pel que fa als indicadors de mortalitat i morbiditat de la COVID-19 durant les últimes setmanes, les autoritats continuen en alerta perquè la pandèmia segueix sent una amenaça en aquest departament, que en el seu moment va ser el més colpejat pel virus al país.

“En l’actualitat, la desinformació ha fet carrera i la població a més de no adoptar les recomanacions de bioseguretat tenen por de vacunar-se, el que posa en risc la seva supervivència“, apunta l’organisme sanitari internacional de Nacions Unides.

A més, ha d’enfrontar grans desafiaments logístics per abastar un territori de la mida de països com Bulgària o Cuba, amb 110.000 mil quilòmetres quadrats de bosc humit tropical, on s’aixequen 136 comunitats habitades majoritàriament per pobladors que “no parlen castellà i a les que es accedeixen principalment a través d’extensos recorreguts fluvials “.

D’altra banda, l’ingrés a territori exigeix un desafiant procés de concertació amb les autoritats indígenes, en el qual el Govern de Colòmbia i l’autoritat local de salut han decidit comptar amb el suport de l’Organització Panamericana de la Salut, que es materialitza a través de l’assessoria i acompanyament de professionals de la salut, entre metges, epidemiòlegs, antropòlegs, psicòlegs i un comunicador social. L’acord permet l’ingrés al territori perquè cada persona, de manera lliure i informada, pugui decidir si es posa la vacuna contra la COVID-19.

A Leticia, pertanyent a Colòmbia, diversos esquadrons de vacunadors de la Secretaria de Salut parteixen en llanxes cap a diferents destinacions de l’Amazones, en brigades que s’estendran durant 22 dies. Van acompanyats d’un traductor indígena que s’encarregarà d’explicar què és la malaltia, què és la vacuna i per què és important per prevenir la COVID-19 als pobles indígenes de l’Amazones.

“Això respon a la metodologia plantejada per l’oficina de l’OPS a Colòmbia, que està basada en els plantejaments de l’antropòleg Mark Nichter el 2008, que va remarcar la importància de conèixer les percepcions culturals i representacions socials de la salut i la malaltia en les poblacions indígenes, així com la importància del diàleg de sabedors per a la construcció d’accions en salut pública “, explica la doctora Gina Tambini, representant de l’agència de l’ONU al país sud-americà.

En les primeres tres setmanes, els vacunadors arriben als racons més allunyats de la selva tropical amb la convicció de salvar vides i portant la veu de sabedores i llevadores afins a la immunització aconsegueixen aplicar 2.825 dosis i arribar al 33 per cent de la meta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa