MonPlaneta
La flora intestinal dels nadons té relació amb la manera com senten por
  • CA

Un nou estudi publicat a la revista ‘Nature Communications’ informa dels resultats d’un estudi que demostra que la flora intestinal dels nadons, l’anomenat microbioma, pot donar pistes per entendre i donar suport al seu desenvolupament neurològic. El sistema digestiu de les persones conté una gran quantitat de microorganismes que ajuden a entendre la tendència a patir certs problemes de salut com ara al·lèrgies i, també, a fer-se una idea de l’esperança de vida que té un individu concret. Aquest darrer estudi, a més, indica que el microbioma dels infants amb respostes intenses a la por i els qui no la tenen tan forta és diferent, i això pot ser un indicador de com serà la seva salut mental en el futur. Així, és possible que en el futur aquests microorganismes ajudin a seguir i ajudar en el procés de creixement dels més petits per donar-los una salut mental millor.

Després de veure, en diversos estudis, com hi havia una relació entre la flora intestinal i la resposta a la por d’alguns animals, un equip d’investigadors va mirar de comprovar si passave el mateix en els humans, i estudiar-ho, especialment en els infants, és important perquè pot ajudar a preveure problemes futurs. La por és una part normal del creixement: cal ser conscient de les amenaces i saber respondre-hi, però si aquesta resposta s’activa massa sovint o triga massa a desactivar-se després que passi el perill, podria haver-hi la possibilitat de desenvolupar transtorns d’ansietat o depressió en la vida adulta. A l’altre extrem, les respostes massa dèbils davant el perill podrien ser un indicador de la possibilitat d’acabar tenint trets relacionats amb una personalitat antisocial.

Flora intestinal | Wikimedia Commons
Flora intestinal | Wikimedia Commons

Per saber quina relació hi ha amb la flora intestinal, els científics van desenvolupar un experiment amb una trentena d’infants on el seu microbioma se sotmetia a factors ambientals constants. Tots ells, per exemple, s’alimentaven de llet materna i cap prenia antibiòtics. Així, davant les mateixes condicions, l’anàlisi dels microorganismes dels seus intestins es va poder relacionar amb la seva resposta a un ensurt. Els resultats van indicar que hi havia una relació significativa entre algunes característiques del microbioma i la intensitat de la resposta dels bebès davant la por, que tenia molt a veure amb si hi havia alguns tipus de bacteris dominants o si tenien una flora intestinal equilibrada. Els investigadors creuen que probablement això té a veure amb les parts del cervell que processen situacions potencialment perilloses, i que el contingut del microbioma es relaciona amb la mida de l’amígdala, la part del cervell que pren decisions ràpides davant d’amenaces. Així doncs, és possible que aquests microorganismes tinguin un paper important en el desenvolupament d’aquest organ i de les seves funcions. Sabent això, s’obre la porta a moltes més investigacions que poden tenir aplicacions mèdiques que ajudin a criar persones amb una salut mental més robusta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa