MonPlaneta
La Covid pot infectar la placenta de les embarassades i matar el fetus
  • CA

Un equip conjunt d’investigadors de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i del Parc Taulí de Sabadell han demostrat que la Covid-19 pot causar danys a la placenta de les dones embarassades. En un estudi publicat a la revista ‘Modern Pathology’, els científics expliquen com van analitzar 200 casos de dones embarassades de 24 a 39 anys que van patir Covid i que, en nou d’ells, el virus va infectar la placenta i en cinc va causar la mort del fetus.

En tots els casos, l’embaràs s’havia desenvolupat amb normalitat fins la infecció i no hi havia cap altra causa plausible de mort del fetus. Malgrat tot, el treball també deixa clar que l’afectació és molt poc freqüent, d’un 4,5% de les participants a l’estudi, i que les morts fetals ronden el 2,5%. En els casos d’infecció, hi ha una lesió característica al teixit placentari, la necrosi d’una capa de cèl·lules que proveeix nutrients al fetus, i que també col·lapsa l’espai intervellós, ocupats per la sang materna. Així, la placenta s’endureix i es malmet fins que, en alguns casos, pot causar la mort del fetus.

Coronavirus | Flickr
Coronavirus | Flickr

Els responsables de l’estudi, doncs, han demostrat que existeix la possibilitat que una infecció per Covid-19 causi danys a la placenta que poden arribar a ser mortals per al fetus. De fet, afirmen que mai no havien vist unes placentes tan malmeses per aquest tipus de lesions i que es tracta d’una afecció nova, que no havia estat mai descrita fins ara. Per sort, el treball també demostra que aquests casos són molt poc habituals però, no obstant això, en cas d’embaràs cal anar molt amb compte per evitar que succeeixin coses com aquestes. Així, gairebé dos anys després de l’inici de la pandèmia, se’n continuen descobrint detalls que fins ara es desconeixien i que poden ajudar a protegir millor la població.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa