MonPlaneta
Incrementen un 116% les consultes en línia sobre lactància materna per la pandèmia
  • CA

Les consultes en línia sobre lactància materna van créixer un 116% durant el 2020 per la pandèmia en comparació amb l’any anterior. Així ho conclou un estudi elaborat per LactApp, l’aplicació sobre lactància materna que va registrar un increment del 133% d’usuàries l’any passat.

D’entre les consultes que van créixer, destaca el 31% sobre mastitits en el primer semestre i un 11,6% sobre baix pes en nounats. A més, es van disparar un 132,8% les preguntes sobre relactació, relacionat amb les separacions mare-nadó. De fet, l’informe denuncia que alguns hospitals van separar a mares i nadons en el postpart immediat i van posar traves a l’inici de la lactància materna en el cas de mares positives.També es va prohibir l’entrada d’acompanyants a les visites, es van “accelerar” altes i els grups de lactància presencials van tancar.

Amb aquests grups tancats, van pujar un 103,7% les preguntes en línia sobre tècniques de lactància, com posició i agarri correctes. L’aplicació ha recollit també un notable augment de dubtes de dones sanitàries i altres treballadores essencials preocupades per la comptabilitat del seu treball amb la lactància materna. A més, van créixer les preguntes sobre infecció per covid-19 i lactància materna, en el cas de treballadores infectades.

L’aplicació, amb més de 500.000 descàrregues en 177 països, va notar l’increment de consultes a partir de la declaració de la pandèmia. L’augment va ser sostingut i es va aguditzar amb els confinaments domiciliaris. Així, les consultes en línia sobre lactància van créixer un 26,1% als Estats Units durant els 30 dies posteriors al confinament decretat en diversos estats entre el 19 i el 24 de març. A Mèxic l’augment va ser del 40,3% després del confinament decretat el 23 de març i a l’Argentina, que el va decretar el 19, va ser del 51,5%.

Si s’analitza l’increment de l’activitat, s’observa un augment de les consultes per mastitis. El 2019 aquestes van representar un 5,7% del total però des del març del 2020, per la dificultat d’anar a grups de lactància i consultes sanitàries, van créixer un 31% durant el primer semestre.

L’informe de LactApp apunta també als efectes de la pandèmia en la salut mental perinatal. En aquest sentit, fa referència a diversos informes internacionals que conclouen que hi ha més depressió i més ansietat i aquests símptomes apareixen amb més freqüència que entre la resta de la població.

Augment de consultes sobre compatibilitat de vacuna i lactància

LactApp va registrat ja des de l’inici de la campanya de vacunació un increment de les consultes sobre la compatibilitat de la vacuna contra la covid-19 i la lactància materna. En concret, 401 consultes al canal en espanyol relacionades amb la vacuna en 30 dies, el que suposa l’1,22% del total de consultes ateses. L’informe ‘La vacuna covid-19 i la lactància materna‘ de l’aplicació va rebre 12.886 visites en 30 dies, el 20% del total de visites del blog. A més, la secció específica sobre la vacuna a l’aplicació va rebre el 2,1% del tràfic de la mateixa.

L’informe destaca que durant el 2021, les recomanacions oficials s’han anat unificant, mostrant-se totes favorables a la vacunació de les dones que donen el pit. A més, fa referència a l’estudi fet des de LactApp amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments es conclou que es produeix pas d’anticossos en la llet materna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa