MonPlaneta
Identifiquen un nou anticòs contra la Covid-19 i altres coronavirus

Un equip d’investigadors de la Universitat Duke i la Universitat de Carolina del Nord – Chapel Hill, als Estats Units, ha identificat un anticòs que frena la gravetat de les infeccions d’una gran quantitat de corinavirus, inclosos tant el que causa la Covid-19 com la de la SARS original. L’anticòs ha estat provat en animals i, segons els resultats publicats a la revista ‘Science Translational Medicine’, podria servir tant per a la pandèmia actual com per a altres possibles brots que hi pugui haver en el futur, fins i tot si altres coronavirus passen d’animals a humans.

Els científics van aïllar l’anticòs gràcies a la sang d’un pacient que es va infectar amb el SARS-CoV-1 a principis de la dècada dels 2000 i d’un altre que va patir la Covid-19. D’entre els més de 1.700 anticossos detectats, en van trobar 50 que eren efectius contra tots dos patògens perquè es centraven en una part del virus que es manté igual de mutació a mutació, i van continuar investigant fins a localitzar-ne un en concret que era especialment potent, capaç de neutralitzar un gran número de coronavirus animals a més dels que afecten els humans.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

Les proves fetes en ratolins van demostrar que podia tant impedir infeccions com minimitzar les que ja s’havien produït. Quan s’administrava abans d’infectar els animals, els va protegir de contreure la SARS, la Covid-19 i variants d’aquesta darrera, a més de diversos coronavirus més que, de moment, només afecten altres mamífers. Així doncs, hi ha una possibilitat de dissenyar una vacuna universal a prova de variants i que protegeixi dels coronavirus presents i futurs. En els casos en què l’anticòs es va administrar després de la infecció, va reduir significativament els danys greus als pulmons, cosa que indica que també es podria fer servir com a teràpia i, fins i tot, acumular-lo per si hi ha una nova pandèmia del mateix o d’un altre coronavirus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa