MonPlaneta
Un gran estudi sobre l’ús de la mascareta reforça la seva importància en la lluita contra la Covid
  • CA

Un estudi recent on van participar més de 340.000 persones a Bangladesh aporta les proves més fermes que l’ús de la mascareta pot alentir molt la propagació de la Covid-19. El treball de camp va tenir lloc a més de 600 comunitats rurals del país, amb l’objectiu de reforçar les conclusions d’estudis previs a laboratoris i hospitals i dur-les al món real i a una escala sense precedents.

La investigació va ser publicada recentment i ha estat duta a terme per l’ONG Innovations for Poverty Action, amb investigadors de les universitats nord-americanes de Yale i Stanford. Les seves conclusions són especialment importants pels països pobres, on les mesures de mitigació són claus mentre no arribin prou vacunes, però també es poden aplicar als països desenvolupats per controlar la propagació de variants preocupants com la Delta.

Dues persones amb mascareta pel coronavirus
Dues persones amb mascareta pel coronavirus

Durant cinc mesos, els científics van seguir 342.126 persones i van triar pobles a l’atzar per instaurar-hi programes de distribució i promoció de l’ús de les mascaretes, incrementant-ne l’ús. Això va aconseguir augmentar la seva utilitació gairebé un 30% durant 10 o més setmanes, durant les quals es va observar una caiguda de l’11,9% en els casos simptomàtics de Covid i del 9,3% en la detecció del virus en anàlisis de sang, una xifra que pot semblar petita però que té una importància enorme. Si un augment del 30% en l’ús de mascareta va fer caure els casos de Covid en un 10%, si l’ús fos del 100% cauria molt més.

D’altra banda, l’estudi també ha demostrat que les mascaretes quirúrgiques són més efectives que les de roba. Tot plegat podria tenir molta importància en països més urbans, on les persones passen molt més temps en interiors i en localitats amb densitats de població molt superiors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa