MonPlaneta
Exploren els possibles usos terapèutics de la ketamina
  • CA

La ketamina, un anestèsic dissociatiu d’acció ràpida, és més conegut com a droga il·legal tot i que des de la seva creació, fa més de 50 anys, s’ha fet servir en veterinària i en casos d’emergència. Ara, però, se n’estan estudiant altres usos terapèutics, i un estudi recent apunta que pot ser molt útil en el tractament de la depressió i els pensaments suïcides.

La ketamina és força coneguda com a droga recreativa | Wikimedia Commons

De la diversió a la teràpia

D’entre les drogues descobertes o estudiades durant el segle XX, els al·lucinògens són els que han centrat més l’atenció de la comunitat mèdica com una possible eina per lluitar contra algunes malalties mentals. A la revista ‘British Journal of Psychiatry’, però, un nou estudi ha examinat a fons la ketamina i ha conclòs que, a més d’amb aquests trastorns mentals, aquest fàrmac també podria tenir altres beneficis.

Els investigadors van analitzar més de 150 estudis fets a escala global de quins són els efectes de dosis subanestèsiques de ketamina en el tractament de malalties mentals. Les proves apunten que la ketamina té uns efectes antidepressius i antisuïcides forts, tot i que són relativament de curta durada. En anar repetint les dosis, però, tot indica que la durada dels efectes positius augmenta.

A més, però, també s’han identificat proves clares que la ketamina pot ajudar a tractar altres problemes com ara els trastorns de la conducta alimentària, d’abús de substàncies, l’ansietat i la síndrome d’estrès posttraumàtic. El treball suposa una recopilació de fins on ha arribat la recerca i el coneixement d’aquesta droga fins ara, i apunta clarament que cal continuar estudiant-la perquè és prometedora en alguns àmbits.

La ketamina podria ser complementada amb la psicoteràpia per maximitzar-ne els efectes beneficiosos | Piqsels

Un gran camp per descobrir

Tot plegat arriba en un moment on l’augment de la conscienciació i l’interès sobre els problemes de salut mental és clar, i la investigació rep més atenció del que ho hauria fet només fa uns anys. La cerca de teràpies alternatives a les tradicionals, a més, també va a l’alça, i cal treballar per proposar noves vies basades en la ciència per tractar aquest tipus de trastorns.

La intensificació de la recerca en aquest camp pot ajudar, per exemple, a complementar els seus efectes amb psicoteràpia per tal de maximitzar-ne els efectes. Segons els responsables de l’estudi, aquest podria ser un dels avenços més grans que s’ha fet en dècades en el camp de la salut mental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa