MonPlaneta
Europa s’enfrontarà a una “epidèmia de càncer” la pròxima dècada
  • CA

La pandèmia de la Covid-19 precipitarà una “epidèmia de càncer” en la pròxima dècada si no es fa un canvi dràstic en les polítiques sanitàries. Aquesta és la conclusió d’un estudi publicat a The Lancet que avisa que calen millores urgents en la investigació oncològica i el tractament del càncer a Europa perquè d’una altra manera “es retardaran els avenços contra aquesta malaltia en gairebé una dècada“. “Temem que Europa s’està encaminant cap a una epidèmia de càncer en la pròxima dècada si els sistemes sanitaris i la investigació no es prioritzen amb urgència”, avisen els autors de la investigació. Així, els investigadors d’aquest estudi recorden que “donar prioritat a la investigació sobre el càncer és clau perquè els països d’Europa puguin oferir una atenció oncològica més assequible, de més qualitat i més equitativa”.

A banda de la pandèmia de Covid-19, els investigadors apunten que el Brexit i la invasió russa d’Ucraïna han posat fre als avenços contra el càncer i comportaran una “epidèmia” d’aquesta malaltia a Europa en la pròxima dècada per la falta d’inversió. De fet, segons aquest estudi l’import total d’inversió pública en investigacions contra el càncer a Europa ha estat enguany de 22.000 milions d’euros, el que suposa haver destinat a sanitat 26 euros per cap. És una xifra molt petita i això es veu encara més clarament si es compara amb la dels Estats Units, 234 euros per cap. Vistes aquestes xifres, els investigadors insten a duplicar el pressupost europeu d’investigació contra el càncer fins arribar a 50 euros per persona l’any 2030.

L'anàlisi al laboratori de mostres de femta podria permetre detectar molt més aviat el càncer de pàncrees | Pixabay
L’anàlisi al laboratori de mostres de femta podria permetre detectar molt més aviat el càncer de pàncrees | Pixabay

“Amb el transfons de la pandèmia, el Brexit i la invasió russa d’Ucraïna, és més important que mai que Europa desenvolupi un entorn d’investigació del càncer capaç de tenir un paper transformador en la millora de la prevenció, el diagnòstic, el tractament i la qualitat de vida dels pacients”, ha assenyalat el professor Mark Lawer, autor principal d’aquest informe.

Un milió i mig de casos de càncer sense diagnosticar

L’estudi sosté que durant els anys que ha durat la pandèmia un milió i mig de casos de càncer no es van diagnosticar i es van deixar de fer 100 milions de proves de detecció precoç. Així, els autors calculen que un milió d’europeus podrien tenir ara mateix un càncer sense diagnosticar a causa del retard en el diagnòstic. Els investigadors també constaten que durant la primera onada de la pandèmia es van tancar molts laboratoris i es van cancel·lar assajos clínics, el que podria provocar si no s’adopten mesures que en els pròxims anys hi hagi una “epidèmia de càncer” al continent europeu.

Un 40% dels càncers es podrien evitar

Segons una de les autores de l’estudi, Anna Schmutz, membre de l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer de França, “el 40% dels càncers a Europa podrien evitar-se si les estratègies de prevenció primària fessin més us dels coneixements actuals sobre els factors de risc de càncer”. “Ja existeixen intervencions preventives del càncer basades en l’evidència i rentables. Volem veure una implementació i comunicació més efectiva a tota Europa”, ha recordat.

En aquest sentit l’informe recomana que “s’acceleri la resposta a les repercussions indirectes” de la pandèmia en el tractament del càncer així com en la seva detecció. “Ara més que mai és crucial garantir que aquest àmbit d’investigació està protegit i té prioritat dins de les agendes europees actuals i futures”, han conclòs els autors de l’estudi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa