MonPlaneta
Un estudi obre la porta a nous fàrmacs contra el càncer i l’Alzheimer

Un equip d’investigadors del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) han revelat com funcionen unes proteïnes essencials per a la vida cel·lular i que tenen un paper important en el càncer i l’Alzheimer. Són les proteïnes HAT, encarregades de transportar aminoàcids diferents a través de la membrana cel·lular. Aquesta especialització fa cadascuna es relacioni amb funcions específiques com el creixement cel·lular o el funcionament de les neurones. Per tant, se les pot relacionar amb el càncer o l’Alzheimer.

Malaltia neurològica
Malaltia neurològica

Els investigadors, en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i l’empresa biotecnològica Nostrum Biodiscovery, han pogut descriure per què existeix aquesta especificitat. Els aminoàcids entren i surten de les cèl·lules perquè puguin créixer, dividir-se i desenvolupar les seves funcions. Això passa gràcies a les comportes conformades per, entre d’altres, les proteïnes de la família HAT, a la membrana cel·lular. Tot i que totes elles són gairebé idèntiques en estructura, unes transporten uns aminoàcids i altres no, cosa que els dóna funcions diferents. Entre elles hi ha les que participen en el creixement de les cèl·lules i estan implicades en el càncer, el funcionament de les neurones o el transport de tòxics, relacionat amb l’addicció a les drogues.

Gràcies a les darreres tecnologies, els científics han pogut veure amb tots els detalls l’estructura d’una d’aquestes proteïnes HAT i, junstament amb un model per ordinador i el disseny de versions mutants, han pogut entendre com funciona, determinant on s’uneixen els aminoàcids que transporten i com és el mecanisme que fa funcionar aquest reconeixement. Segons sembla, només uns quants residus d’aquestes proteïnes determinen a quins aminoàcids s’uneixen i, per tant, quina serà la seva funció.

Després d’aquest descobriment, la investigació se centrarà en trobar fàrmacs que actuïn específicament en regions concretes d’aquestes proteïnes. Així, potser es podrien controlar malalties en què intervenen, com el càncer o l’Alzheimer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa