MonPlaneta
Els gens determinen la composició de la nostra flora intestinal

El microbioma dels nostres intestins, l’anomenada “flora intestinal”, canvia segons la nostra manera de viure, per exemple si estem prenent alguna medicació o segons la nostra dieta. La Universitat de Notre Dame (Estats Units), però, ha descobert un component determinant que no depèn de nosaltres: la genètica. En un estudi publicat a la revista ‘Science’, expliquen com han descobert que la majoria de bacteris del microbioma son heretables, com han pogut observar analitzant la flora de més de 16.000 babuins de Kenya al llarg de 14 anys. Aquesta heretabilitat, però, canvia segons el moment i les estacions i a mesura que s’envelleix. A més, i això és el que ens afecta més, els investigadors han descobert que alguns dels trets heretables en els babuins també ho són en els humans.

Així, tot i que l’entorn té un paper molt més important en com és el nostre microbioma intestinal que no pas els gens, també cal tenir-lo en compte, especialment tenint en compte el paper que juga no només en la digestió sinó en la síntesi de proteïnes i en l’entrenament del sistema immunològic. Per això és tan rellevant que s’hagi demostrat que aquests bacteris tenen un component heretable. Si alguns altres estudis indicaven que això només afectava entre un 5 i un 13% dels microbis dels nostres intestins. aquest nou estudi indica que el 97% dels trets del microbioma, inclosa la diversitat i l’abundància de cada grup, són significantment heretables. Els que s’acaben heretant, però, potser sí que encaixen més en les xifres recollides anteriorment.

Babuins | Pxfuel
Babuins | Pxfuel

Els investigadors també van trobar proves que hi ha factors ambientals que modifiquen aquesta heretabilitat. Així, per exemple, és un 48% més alta en estacions seques que en humides, probablement a causa de les variacions en la dieta dels babuins al llarg de l’any. Així, coneixent tant els efectes de les variacions ambientals com els condicionants genètics, es poden entendre millor les diferències individuals i grupals entre microbiomes i qui sap si, a la llarga, modular algunes teràpies segons la composició de la flora intestinal de cadascú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa