MonPlaneta
Els bacteris són claus per a la salut vaginal
  • CA

La vaginosi bacteriana és la malaltia ginecològica més comuna i afecta gairebé un terç de les dones cis d’entre 15 i 44 anys. Un estudi recent, publicat a la revista ‘npj Biofilms and Microbiomes’ i liderat per la Universitat d’Arizona (Estats Units) ha identificat una família de bactèries i ha esbrinat com contribueix a aquesta malaltia, obrint una via per prevenir-la i tractar-la. Els Veillonellaceae, com s’anomena aquesta família, contribueixen a un augment de la inflamació i la mort cel·lular i alteren l’acidesa de l’hàbitat cervical.

Aquests canvis, a més d’afavorir la vaginosi bacteriana, creen condicions favorables per altres malalties, com MTS o càncers i tot i això han estat estudiats amb poca profunditat. Hi ha molts factors que contribueixen a la vaginosi, però no se sap gaire sobre el seu impacte funcional i com afecten el paisatge local. El tracte reproductiu femení està colonitzat per bacteris beneficiosos per a la salut, com ara els Lactobacillus. Una descompensació d’aquesta flora, però, pot dur a la creació d’un biofilm que ajuda al desenvolupament de malalties. És per això que aquest estudi és tan important, perquè defineix el rol d’una família de bacteris en aquest problema.

Cultiu cel·lular amb vaginosi | Flickr
Cultiu cel·lular amb vaginosi | Flickr

Fent servir un model 3D humà, els investigadors van avaluar els efectes de tres bacteris –Veillonella atypica, Veillonella montpellierensis i Megasphaera micronuciformis– a l’ecosistema vaginal. Així van comprovar que els dos primers reduïen l’àcid lacti, produït pels bacteris beneficiosos i que protegeix d’infeccions. Aquestes espècies, a més, feien augmentar la presència de substàncies relacionades amb l’olor característica de la vaginosi bacteriana. La tercera, per la seva banda, augmenta la inflamació i promou la mort cel·lular creant algunes molècules grasses.

Els resultats d’aquesta investigació ajudaran el desenvolupament d’estudis pilimicrobials que ajudin a comprendre les interaccions complexes entre diverses espècies i l’efecte en la salut vaginal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa