MonPlaneta
Desenvolupen un aparell que estimula i millora el son profund
  • CA

A l’Escola Federal Politècnica de Zuric (Suïssa), un equip d’investigadors ha desenvolupat un aparell que, a través de la reproducció d’alguns sons concrets, estimula i millora el son profund. Tot i que els resultats no han estat igual d’efectius per a tots els pacients amb qui ha estat provat, la modificació de les ones cerebrals fent servir sons és una opció terapèutica que pot ajudar moltes persones.

Un problema molt comú

Els trastorns del son són un problema força habitual i afecten especialment les persones grans. Quan les fases de son profund es tornen més curtes i superficials, el cervell no es regenera de la mateixa manera, la memòria tampoc no s’endreça tal com caldria i, a més, hi pot haver conseqüències en el sistema cardiovascular.

Diverses investigacions han mostrat que les ones cerebrals del son profund es poden millorar amb la reproducció de sons en moments precisos en persones dormint amb auriculars. Tot i això, aquest sistema funcionava bé al laboratori, en condicions controlades, però no hi havia manera d’implementar-lo de manera permanent a les llars.

La qualitat del son és un factor importantíssim de la qualitat de vida

Un estimulador portàtil del descans

Això ha estat fins ara, que els investigadors de l’ETH Zuric han desenvolupat aquest aparell mòbil, una “diadema” amb elèctrodes i un xip que mesura l’activitat cerebral de la persona que el porta i l’analitza en temps real. Quan detecta que la persona dorm i que està entrant en fase de son profund, s’activa automàticament una senyal auditiva que sincronitza les neurones i millora aquestes ones, fent que la persona, sense ser conscient dels sorolls, descansi millor.

El dispositiu ha estat provat per primera vegada i els seus resultats han estat publicats a ‘Communications Medicine’. Els participants, d’entre 60 i 80 anys, van dur el sistema sense cap ajuda externa i el van considerar molt fàcil d’emprar sense cap coneixement previ. El van dur cada nit durant quatre setmanes, durant dues de les quals el sistema funcionava i dues més no.

Dormir és imprescindible per a moltes de les funcions que duu a terme el nostre cervell, entre d’altes parts del cos | Pxhere

Resultats i possibles millores

Els resultats indiquen que, tot i que la millora de les ones cerebrals del son profund va funcionar en la majoria de casos, hi havia diferències molt importants entre els participants, entre els qui van respondre molt bé als estímuls i els qui ho van fer molt poc. El seu benestar durant el dia, a més, no hi tenia res a veure, una dada que els investigadors faran servir per optimitzar i millorar els resultats de l’aparell.

De fet, els responsables de la seva creació ja tenen una empresa spin-off, Tosoo, treballant en aquestes millores amb l’objectiu de fer-lo servir amb finalitats mèdiques, que no comercials, sempre amb recepta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa