MonPlaneta
Descobreixen el primer medicament contra l’apnea del son
  • CA

La Universitat de Göteborg, a Suècia, ha posat les bases pel que podria ser el primer tractament amb fàrmacs contra l’apnea del son. En un assaig clínic, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’, un equip d’investigadors explica com el sultiame, un medicament que està aprovat per a altres dolències, té resultat satisfactoris a l’hora de reduir les apnees.

Un fàrmac pel glaucoma i l’epilèpsia

El sultiame és un inhibidor de l’anhidrasa carbònica, un enzim que manté l’equilibri entre l’àcid carbònic i el diòxid de carboni al nostre cos. Aquest tipus de medicaments, fins ara, s’havien fet servir per tractar el glaucoma o l’epilèpsia, entre d’altres. En provar-lo amb persones amb apnea del son, també s’ha demostrat com, de mitjana, les pauses en la respiració es reduïen en com a mínim més de 20 per hora, si més no en el grup participant a l’experiment.

Tractar l’apnea del son amb fàrmacs podria suposar una gran millora en la qualitat de vida de les persones que pateixen aquest problema | Pix4Free

Un estudi amb resultats prometedors

L’assaig clínic de l’ús del sultiame per tractar l’apnea obstructiva del son va incloure 59 pacients que patien aquest problema de manera moderada o severa. Se’ls va dividir en tres grups: un que va rebre 200mg de sultiame, un que en va rebre 400mg i un grup de control que va rebre placebo.

L’estudi va durar quatre setmanes i apunta poderosament, juntament amb les dades que ja es coneixen sobre la seguretat del fàrmac, que els inhibidors de l’anhidrasa carbònica podrien ser una manera de tractar l’apnea del son. En general, el medicament va reduir les pauses en la respiració dels pacients i en va millorar l’oxigenació.

Si la mitjana de la reducció de les apnees va ser de 20 per hora, en un terç dels pacients la reducció va ser del 50% i, en un de cada cinc pacients, del 60% com a mínim. Alguns d’ells van descriure alguns efectes secundaris, com ara mal de cap i falta d’aire, una circumstància més habitual en els participants que van rebre les dosis més altes del fàrmac.

Fins ara, un dels tractaments més comuns per a l’apnea del son ha estat l’ús de màscares per dormir | Wikimedia Commons

Una gran millora en la qualitat de vida dels pacients

Aquests resultats, especialment en un medicament que ja ha estat testat i aprovat per a altres dolències, podrien fer que el sultiame estigués disponible pel seu ús per tractar l’apnea del son d’aquí ben poc temps. Fins ara, els únics tractaments disponibles per a aquest problema involucren l’ús de màscares o aparells per millorar la respiració que són grans i intrusius i que, per tant, és difícil que el pacient faci servir com cal. Amb un tractament en pastilles, doncs, la seva qualitat de vida podria millorar moltíssim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa